Svečano otvoren Animafest 2019.

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu Tuškanac započeo je 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb.Do 8. lipnja u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 400 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja.

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer. ‘Poštovani uzvanici, gosti, dragi prijatelji, obitelji Animafesta. Našli smo se za 29. izdanje u ovom intimnom prostoru da se bolje vidimo i da se bolje čujemo. Na koncu mi nismo ovdje zbog prostora, mi ćemo uživati i u Tuškancu, i u Kinoteci i u Kaptolu. Mi smo tu zbog filmova, a filmova je mnogo i stvarno im se moramo radovati. Neka svečanost počne – kazala je Antauer.’

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Suzan Pitt, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Jayne Pilling te Nagrada za najbolju školu animacije francuskoj školi Gobelins, l’école de l’image. Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Cécile Blondel, profesorica na Gobelinsu. Nagradu joj je u ime Selekcijske komisije dodijelio Dino Krpan, pročitavši ranije objavljeno obrazloženje.

Opširnije na: www.animafest.hr

A. F.


Tagged: , , , , , ,