Svečano ‘progledao’ Organ vida

Kao i na prijašnjim izdanjima, festival fotografije Organ vida može opisati kao mjesto okupljanja brojnih domaćih i međunarodnih umjetnika, kustosa, stručnjaka, teoretičara, kritičara i urednika, što je potvrdilo sudjelovanje u dva EU projekta Parallel Intersection Zagreb i REFEST, čije se izložbe mogu pogledati.Na svečanom otvorenju u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) Zagreb, gostima su se obratili Nataša Ivančević, pomoćnica ravnateljice, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela zbirki i Zbirke skulptura MSU-a; Marina Paulenka, direktorica Festivala; Paola Orlić, producentica Festivala; Morana Matković, projektna menadžerica Festivala, Lea Vene kustosica Festivala; Nevena Tudor Perković, načelnica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture i Veljko Mihalić, voditelj odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu Grada Zagreba te su svojim obraćanjem brojnoj publici i pozdravnim govorima službeno otvorili 10. izdanje Organa vida čija je tema ‘Uključene, aktivne svjesne – ženske perspektive danas’.

Tijekom svečanog otvorenja mladom fotografu Denisu Butorcu dodijeljena je nagrada Marina Viculin. Nagrada nosi ime po istaknutoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji. Nagrada se dodjeljuje godišnje kao priznanje i potpora projektu za rad u nastajanju mladog umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije.

Nakon službenog dijela otvorenja posjetitelji i gosti krenuli su u razgledavanje izložbi koje su otvorene u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (Uključene, aktivne, svjesne – Ženske perspektive danas; Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči; Laia Abril: Povijest mizoginije, 1. poglavlje i Amalia Ulman: Privilegij).

Put kroz izložbe potom ih je odveo na Rooftop party na krovu MSU-a uz glazbeni potpis DJ Itcha te atraktivan Vj-ing Schwestern Sisters. U iznimno veseloj i rasplesanoj atmosferi, umjetnička direktorica Marina Paulenka i producentica festivala Paola Orlić prerezale su veliku slavljeničku tortu te još jednom šampanjcima s gostima nazdravile u čast 10. rođendana festivala!

Kvalitetom i obimom programa Jubilarni 10. Međunarodni festival fotografije Organ vida , nedvojbeno je potvrdio da je kao Guardianov izbor ‘top 5’ 2017. godine definitivno upisan na kartu najbitnijih događaja svjetske suvremene fotografske scene.

K. I. / Foto: Samir Cerić Kovačević


Tagged: , , , , , , , ,