Svi izvođači 2. Rab Jazz Festivala

U trenutku renesanse jazza kao neiscrpnog i inspirativnog glazbenog idioma, zanimljivo je uz najnoviji talentirani val jazz interpretatora promatrati njegovo širenje poput krugova na vodi. Jazz u ovom trenutku, osim u metropoli, živi i u mnogim hrvatskim gradovima, no posebno se dugom i značajnom tradicijom i senzibilitetom prema glazbenom izričaju može pohvaliti hrvatsko kvarnersko primorje.Svojim drugim izdanjem Rab Jazz Fest to svakako potvrđuje profilirajući se kao grad razigrane autorske scene. Tako će i ovog ljeta u razdoblju od 6. do 9. rujna, tijekom četiri koncertne večeri, otok Rab pokazati svu posebnost ljetne pozornice u gradu bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa.

Uz izvanredne Chewbakka 4, Vedran Ružić Trio i Bruno Mičetić Trio, glazbenu sliku drugog Rab Jazz Festa upotpunit će nastupi eminentnih imena domaće i regionalne jazz scene – Big Bend RTV Slovenija, Joe i Lela Kaplowitz, Veselino Jazz Project, Renata Sabljak i Cubismo.

Lela & Joe Kaplowitz, američko-hrvatski jazz par koji zadnjih 10 godina svojim radom obogaćuje hrvatsku glazbenu scenu, osvaja publiku nekonformističkim pristupom glazbi i strašću koja prožima Joeovo briljantno klavirsko umijeće i Lelinu izuzetnu vokalnu kvalitetu, a nedvojbeno su jedan od mnogih razloga zašto Kvarner postaje vrlo važno središte hrvatskoga jazza.

‘Iznimno se veselimo nastupu na drugom Rab Jazz Festu! Svesrdno podržavamo ideju održavanja jazz festivala na našim prekrasnim otocima. Jazz je glazba trenutka, improvizacije i trenutne inspiracije – utoliko vjerujemo da će nas Rab inspirirati do te mjere da damo sve od sebe kako bi naš nastup ostao za pamćenje. Pozivamo sve da budu dijelom te čarobne večeri i svojim prisustvom doprinesu širenju jazz glazbe u sve kutke Lijepe naše’, poručili su Lela i Joe.

Talentirani basist, kontrabasist, aranžer i skladatelj Luka Veselinović, Opatijac sa zagrebačkom adresom, dobro je upoznat s onim najljepšim stranama Rab Jazz Festivala, a ove godine dolazi na krilima novog studijskog izdanja koje isprepliće energične ritmove i nježnu liričnost.

‘Prošle godine imao sam priliku svirati na Rab Jazz Festivalu, i ambijent u starom gradu je prekrasan. Kao stvoren za glazbu i estetski i akustično. I upravo zato mi je jako drago što imam priliku tamo prezentirati svoj glazbeni projekt/band – Veselino Jazz Project i novi album ‘Romantic Egg Is Going Home’, glazbenu priču koja je započela prije 15 godina u Bostonu’, izjavio je Veselinović.

Pjevačica i kazališna glumica Renata Sabljak zamijenit će kazališne daske za prekrasne vedute pod četiri zvonika, a iz susjedne Slovenije, pod vodstvom saksofonista Lenarta Krečiča, u goste dolazi i Big Band RTV Slovenije, jedan od najstarijih djelujućih glazbenih sastava ove vrste koji bez prekida djeluje još od 1945. obogaćujući regionalnu scenu svojim jazz interpretacijama.

‘Izuzetno nam je drago što ćemo biti dio ove glazbene priče otoka Raba, tim više što naš legendarni bubnjar Ratko Divjak slavi svoj 70. rođendan ove godine. Bio je vodeći bubnjar našeg Big Banda više od 30 godina. Naš najveći dirigent, aranžer i skladatelj Jože Privšek ove godine bi proslavio svoj 80. rođendan. Ratko je snimio veći dio Privšekovih skladbi stoga ćemo na Rabu predstaviti cijeli program velikog opusa Privšekovih najboljih aranžmana. Bit će to posebna večer dvostrukog jubileja’, otkrio je Lenart Krečič.

P. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,