Svi na 194. Samoborski fašnik!

Sve je spremno za 194. Samoborski fašnik koji će početi u petak, 14. veljače, na Valentinovo i potrajati do 25. veljače, potvrđeno je na konferenciji za medije u Galeriji Prica u Samoboru.Što nas sve očekuje u Slobodnoj Fašničkoj Republici najavili su budući vlastodršci: Princeza Sraka alias ‘Sraketa’, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Štef Fiškal alias Mutiman, ali i glavni operativci te pokrovitelji i sponzori.

Pod sloganom ‘Od bedaka do superjunaka’, fašnički superjunaci preuzet će ključeve grada od samoborskog gradonačelnika na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

‘U Slobodnoj Fašničkoj Republici saki bedak preko noći može postati bedak’, poručio je Fiškal alias Mutiman, dodavši kako je tema prigodna jer oko nas je sve više bedaka koji se pretvaraju da su superjunaci.

‘Kako preko noći od bedaka postati superjunak to je tajna jer Samoborci ne otkrivaju svoje tajne, ali pouzdano znamo da će se to dogoditi, ako se aktivno uključite u fašničke spelancije’, rekao je još Štef Fiškal.

Sudec je poručio da ne prima mito javno, Sraka je sve pozvala da osnaže svoj ego i budu sve ono što su iz dubine duše uvijek htjeli biti, a Princ Fašnik je potvrdio da su spremni za vladavinu jer sami sebe su predložili, sami sebe izabrali i sami budu i vladali.

Pripremite maske, dođite na Fašnik i ne zaboravite: ‘Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!.

Bogat program 194. Samoborskog fašnika najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Martina Paladina. ‘Sve počinje 14. veljače u 19 sati s ceremonijalom primopredaje ključeva grada i povorkom srednjoškolaca te potom koncertom Željka Bebeka’, naglasila je Martina Paladina te dodala kako su u dane vikenda prijepodneva namijenjena najmlađim posjetiteljima uz povorke gostiju, vrtića i škola i više od 3000 mališana pod maskama.

Martina Paladina i Princeza Sraka

Poslijepodneva su namijenjena gostujućim maskiranim skupinama iz cijele Hrvatske i inozemstva te mjesnim odborima i njihovim alegorijskim kolima, a u kasna poslijepodneva, odnosno večeri uživat će se u glazbenom programu. Tako na Fašnik osim Bebeka dolaze Šajeta, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Slavonske lole, Magazin, Opća opasnost i tamburaški sastav Garavi te na pokladni utorak, 25. veljače, Jelena Rozga.

Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su i bogate nagrade kroz predstavljanja na glavnoj pozornici i ispunjavanjem Fašničke putovnice, odnosno Stripovnice. Tu su i brojni popratni štandovski i ugostiteljski programi na više lokacija u centru grada, igraonice, luna park, dječje i kulinarske radionice, službena fašnička glasila Sraka i Ričet. Na pressici je predstavljena slikovnica ‘Maska traži lice’ autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković.

Glavni lik je Maska, koja traži svoje lice i male čitatelje kroz priču upoznaje sa Samoborom, njegovom poviješću, kulturnim i turističkim znamenitostima, manifestacijama, poslasticama i drugim zanimljivostima. ‘Slikovnicom dominira radnja, a sve informacije o Samoboru i njegovim znamenitostima utkane su u priči tako da ih djeca lako zahvaljujući zanimljivim likovima percipiraju’, naglasila je Maja Jerčić. Zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec pozdravio je prisutne u ime grada te pozvao da dođu u Samobor i dobro se zabave.

‘Samoborski fašnik ključna je manifestacija ne samo za Samobor, već je to jedna od važnijih kontinentalnih manifestacija u Hrvatskoj s dugom tradicijom i inovativnosti i svim onim elementima koje jedan fašnik treba sadržavati. Za vrijeme fašnika je važno nositi masku, a i kaže se da je lakše živjeti pod tuđom maskom, pa idemo lakše živjeti u dolazećem vremenu u Samoboru i u Hrvatskoj’, rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

T. S.


Tagged: , , , , , , , , , , ,