Svjetski dan močvarnih staništa

Povodom Međunarodnog dana zaštite močvara i močvarnih staništa koji se obilježava 2. veljače, na Autobusnom kolodvoru u Samoboru otvorena je izložba fotografija Javne ustanove Zeleni prsten ‘Čudesna šuma Žutica’.

Izloženo je tridesetak fotografija nastalih u sklopu projekta ‘Jačanje zaštite rijeke Save i njenih poplavnih površina’, realiziranog u sklopu suradnje Mreže SavaParks, čiji je JU Zeleni prsten član kao i radovi djece DV Izvor iz Samobora. Autori fotografija su Zoran Ožetski, Tomica Rubinić, Davor Krnjeta i članovi udruge Hyla koji su, u sklopu projekta, provodili istraživanja vodozemaca i gmazova.

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana je ‘Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa’. ‘Šuma Žutica pravi je primjer toga jer ona je prva retencija na lijevoj obali Save, nizvodno od Zagreba, čija je svrha zaštita naselja uz Savu od poplava’ istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten dodavši: ‘Šuma Žutica dio je Nacionalne ekološke mreže Nature 2000. Prostire se u zoni poplavnog područja Lonjskog polja i druga je najveća nizinska šuma u Hrvatskoj. Specifična je po tome što je već 40 godina i naftno polje s više od 200 bušotina, a u šumi je unatoč tomu opstao bogat biljni i životinjski svijet.’

Izložbu je otvorio župan Stjepan Kožić, zahvalivši djelatnicima JU Zeleni prsten na svemu što čine za zaštitu prirode. ‘Najbitnija je edukacija mladih, prema kojima treba stvoriti osjećaj čuvanja i zaštite prirode’, rekao je. Dodatni motiv za zaštitu šume Žutica, istaknuo je, jest i činjenica da ona, osim što je stanište velikoga broja biljnih i životinjskih vrsta, ima i veliki značaj za zaštitu od poplave.

Kako bi se ukazalo na važnost zaštite močvarnih staništa na globalnoj razini 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, taj je dan proglašen Međunarodnim danom močvarnih staništa. U močvarna staništa ubrajamo sve stalne ili povremene vode stajačice i tekućice, poplavne šume i travnjake. Konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom iskorištavanju močvarnih staništa.

U prigodnome programu otvorenja izložbe sudjelovali su ženski vokalni ansambl ‘Singrlice’ i mališani dječjeg vrtića ‘Izvor’, čiji su radovi također izloženi. Uz župana, otvorenju izložbe prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Samobora Željko Stanec, izvršni direktor zaklade EuroNature Gabrijel Schwaderer, partneri Mreže parkova uz rijeku Savu iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske . Izložba ostaje otvorena tijekom veljače.

M. S.


Čudesna i tajanstvena šuma Žutica
Tagged: , , , , , , , , ,