Tajana Obradović predstavila roman Akustika tišine

U zagrebačkom restoranu Balon spisateljica Tajana Obradović predstavila je svoj novi roman ‘Akustika tišine’ (Funditus, 2017.). Uz autoricu, o romanu su govorile urednica, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik i pjesnikinja, književnica i prevoditeljica Darija Žilić, a razgovor je moderirala Iva Mirčić.

Uz taktove Gibonijeve ‘Tempere’, koju je na akustičnoj gitari odsvirao i otpjevao Nikša Sviličić, na najbolji je način započela promocija trećeg po redu romana Tajane Obradović. Umjesto čitanja, prizore iz romana ‘Akustika tišine’ publici su sjajno dočarali mladi glumci zagrebačkog kazališta KNAP, Monika Haraminčić i Vedran Vitez.

Na prvi pogled, roman je specifičan po tome što ima dvije različito dizajnirane naslovnice, jednu optimističnu i drugu u kojoj lako možemo prepoznati gorku priču, a koje je autorica ostavila na izbor čitateljima. Kroz lik glavne junakinje Nore koja se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi i kojoj je “prišivena” dijagnoza, roman ‘Akustika tišine’ ukazuje na određene društvene pojave, odnosno postavlja dijagnozu društva u kakvom živimo.

‘Roman ima velik potencijal i nadam se da će kao takav biti i prepoznat’, kazala je Jagna Pogačnik dodavši kako je riječ o ozbiljnom, važnom i dobro napisanom romanu.

Rad na romanu ‘Akustika tišine’ prva je zajednička suradnja Tajane i Jagne Pogačnik, koja se ovdje našla u ulozi urednice.

‘Tajana je pokazala da ima talent za pripovijedanje, što se i vidi u ovom romanu. Kroz lik glavne junakinje Nore koja preispituje čitav svoj život i nosi određeni obiteljski background, autorica progovara o aktualnim temama o kojima svakodnevno možemo čitati u novinama i na portalima; obitelji, braku, patrijarhalnom obrascu ponašanja, pa sve do problema “krivog prezimena” koji je Nora osjetila na vlastitoj koži. S obzirom na teme kojima se bavi, ovdje nije riječ samo o pripovijedanju nego i o njezinoj angažiranosti’, kazala je Jagna.

Roman je pohvalila i Darija Žilić te naglasila kako je Tajana prije trebala napisati što je napisala, a riječ je o romanima ‘Cybersex – Čarobna šuma’ (Funditus, 2011.) i ‘Onda znaš kako stvari stoje (Funditus, 2013.), da bi zatim nastao ovaj roman, ‘Akustika tišine’.

‘U ovom romanu nema uljepšavanja, on govori o generaciji iz 90-ih godina koja je još imala iluzije. Glavna junakinja se igra, ona se samouništava, pa čak i odbija neke prilike da bi zgrabila ono osnovno što joj treba. Ona ne bježi od stvarnosti nego se s njome suočava i to mi se sviđa’, kazala je Darija.

Kako je riječ o romanu za koji je inspiraciju pronašla, kako kaže, u liku i djelu Željke Markić, Tajana je od tog famoznog plakata koji prikazuje, uvjetno rečeno, idealnu obitelj (odnosno nudi nam određenu sliku o tome kako bi ona trebala izgledati), odlučila prokopati malo dublje i tako je nastao roman koji je pisala četiri godine.

‘Od trenutka kada sam ugledala taj plakat koji prikazuje tu idealnu obitelj, a na kojoj su mama, tata, dječak i djevojčica, proganjale su me te slike… Zanimalo me je ono što se krije iza toga i ovaj roman govori o tome. Sama sam imala jednu normalnu obitelj, no smatram da ne treba upirati prstom i nametati nešto drugima, onima čiji se životi naizgled ne podudaraju s određenim društvenim normama’, kazala je Tajana.

A na pitanje koliko u romanu ima autobiografskih elemenata, autorica odgovara kako njezin život nije kao onaj njezine glavne junakinje Nore, ali one ljepše fragmente iz vlastitog života i života drugih “posudila” je svojim likovima.

‘Neke stvari i situacije osjetila sam i na vlastitoj koži, a za neke sam čula. Osjećaji su ti koji su istiniti u romanu, sve drugo je fikcija’, kaže Tajana koja trenutačno piše svoj četvrti roman.

Nakon još jednog ulomka u izvedbi Monike Haraminčić i Vedrana Viteza, iz ‘Akustične tišine’ ispratio nas je Nikša Sviličić, i to autorskom pjesmom ‘Jube moja’ za čije je stihove ovoga ljeta dobio i nagradu na Splitskom festivalu.

Autor: Renata Cisar
Foto: Nikša Sviličić


Tajana Obradović: Akustika tišine


Tagged: , , , , , , , , , ,