Tajne PR-a iz Silicijske doline

Bio je PR menadžer i glasnogovornik za Sony Corporation tijekom njegova vrhunca. Ima opsežno korporativno i agencijsko PR iskustvo i povijest organiziranja uspješnih svjetskih PR kampanja za Sony, Apple i Pioneer. Organizirao je neke od najuspješnijih launcheva i PR programa u povijesti Silicijske doline. On je Jonathan Hirshon, guru iz Silicijske doline, a na panelu ‘Tajne PR-a iz Silicon Valleya’ objasnio je što treba, a što ne treba raditi u PR-u iz njegove perspective high-tech PR profesionalca.
WMF Rovinj-Johnatan Hirshon-PR  predavanjeJonathan Hirshon smatra da percepcija profesije odnosa s javnošću u svijetu nije izrazito pozitivna, čemu pridonosi činjenica da se u PR-u koriste određeni aspekti psihologije koje javnost često doživljava kao vrstom manipulacije. Unatoč tome, uloga odnosa s javnošću je iznimno važna jer služe kao posrednik između klijenta i medija i daju mogućnost da se klijent u medijima prikaže u pravom svjetlu.

‘Da biste stvorili i održali pozitivan odnos s novinarima važno je shvatiti na koji način oni funkcioniraju, kada su im rokovi, koliko materijala dnevno dobivaju i koje stvari ih smetaju. Prvenstveno moramo paziti da ih ne zatrpavamo pitchevima koji nisu relevantni za njih. Novinari znaju dobivati stotine mailova dnevno, od kojih je samo mali postotak relevantan, što znači da naša poruka ne samo da neće doprijeti do njih, nego ćemo im se zamjeriti ako šaljemo nevažne stvari’, rekao je Hirshon.

U svom karakterističnom humorističnom stilu, Hirshon je naveo niz pravila kojih se PR stručnjaci moraju pridržavati da bi imali kvalitetan i dugotrajan odnos s medijima.

‘Uvijek imajte na umu da je vaš najvažniji klijent novinar. Ne klijenti koji su vas angažirali i od kojih dobivate plaću, već novinar. Klijenti će kad-tad otići, a s novinarima se morate nositi zauvijek, stoga je bolje naljutiti klijenta nego se zamjeriti novinaru koji će vam zagorčati život kad god mu se pruži prilika. Shvatite da novinaru nije potreban čitav paket buzzwordsa, pretjerivanja i praznih obećanja, već konkretna, relevantna i pravovremena informacija koju on smatra interesantnom. Ako to imate te jednostavno i informativno to plasirate novinaru, vi i vaš klijent ćete dobiti pokriće koje želite’, zaključio je Hirshon.

WMF


Laibach-Sjeverna Koreja
Laibach: Propaganda o Sjevernoj Koreji je mit

Tagged: , , , , , , , , , , ,