Laibach: Propaganda o Sjevernoj Koreji je mit

Najveći dio informacija koje zapadni mediji prenose o Sjevernoj Koreji su izmišljotine i mitovi, tvrde članovi grupe Laibach, Jani Novak i Mina Špiler, koji su nedavno kao prvi glazbenici sa Zapada nastupili u toj najzatvorenijoj zemlji svijeta.
Laibach-Sjeverna KorejaU Koreju – jer tako svoju državu zovu Sjevernokorejci, s obzirom da Južnu Koreju smatraju okupiranim dijelom svog teritorija – Laibach je stigao spletom okolnosti, preko svog norveškog suradnika koji je sudjelovao u kulturnoj razmjeni s Korejcima. On im je predložio da nastupe, Korejci su to prihvatili nakon što su odgledali njihove video spotove, ali nije sve išlo glatko. Protiv njihova nastupa lobirali su neki u Sjevernoj Koreji, ali i neki iz Europe, koji su ih prikazivali kao fašiste. Kada su ipak stigli, domaćini su im organizirali večeru dobrodošlice, na kojoj je čelnik kulturne razmjene uvodni govor počeo riječima kako su Laibach fašisti i provokatori, a završio riječima ‘Dobro došli!’, ispričao je Jani Novak.

Laibach-WMF RovinjČlanovi Laibacha bili su iznenađeni koliko je u Pyongyangu američkih turista, prema kojima su domaćini vrlo gostoljubivi i rado primaju dolare. ‘Najviše vole dolare i američke turiste, a Amerika im je najveći neprijatelj’, kaže Mina Špiler koja je ipak stekla dojam da je sve što su vidjeli bilo namješteno, a da je kroz te kulise stvarnost teško nazrijeti.

‘U Sjevernoj Koreji svi žive u Truman Showu. Barem svi koje smo mi susreli’, zaključio je Jani Novak.

WMF


Laibach na krovu MSU-a
Laibach osvojio krov MSU-a

 

Tagged: , , , , , , , , , ,