Laibach osvojio krov MSU-a

Kultna slovenska glazbena mašina Laibach protutnjala je Ljetom u MSU! uoči nastupa u Sjevernoj Koreji. Sudeći prema velikom broju posjetitelja, zagrijavanje svjetski poznatih Slovenaca za Pjongjang nije moglo biti na boljoj lokaciji na kojoj su priredili jedinstven multimedijski nastup koji je kombinirao projekcije provokativnog sadržaja, impresivne svjetlosne efekte te dojmljivu progresivnu glazbu.
Laibach na krovu MSU-a‘Izveli smo mash-up dvije verzije pjesme Life is life, engleske i njemačke, koji nismo izveli nikada ranije’, osvrnuo se Ivan Jani Novak, član umjetničke skupine još od 1980. godine.

Angažiraniji, izravniji i jasniji nego ikad prije, uz stare hitove, domaćoj publici su odsvirali i novi album ‘Spectre’ čime su na svojstven način proslavili još jedan veliki iskorak od uvriježenih društvenih normi i učinili Ljeto u MSU još fascinantnijim i provokativnijim. Laibach je nedavno proslavio i 35. godišnjicu postojanja u rodnom gradu Trbovlju. Tako su na krovu MSU-a, kao i na rođendanskom koncertu u Trbovlju, prikazali fantastične montaže koreanskih propagandnih materijala u kombinaciji s idealističkim propagandnim slovenskim turističkim plakatima iz 1950-tih. Ovi koncerti poslužili su kao idealno zagrijavanje za daleku Sjevernu Koreju gdje će u sklopu nove turneje reinterpretirati pjesme iz mjuzikla ‘Sound of Music’ i korejske narodne pjesme. Zagrebački nastup grupe Laibach pratilo je premijerno prikazivanje novog spota ‘We are Millions and Millions are One’, a na medijskoj fasadi MSU-a od 5. do 15. srpnja traje projekcija projekta laibach.total.lab. Projekt čine tri projekcije koje su dio njihovih glazbeno scenskog nastupa utemeljenog na programatskom djelovanju i estetici povijesnih avangardi.

U takvom izdanju nije iznenađenje da Ljeto u MSU!  uz Jadransko okuplja sve veći broj ljubitelja kvalitetnih kulturnih sadržaja. Već sljedeće subote, 18. srpnja na krov stupa beogradski Električni orgazam s kojim se zatvara ovogodišnje Ljeto u MSU!  Stoga požurite po ulaznice kako ne biste propustili idealan spoj kulture i zabave u režiji MSU-a. Ulaznica  za koncert Električnog orgazma je 79 kuna, a u prodaji su putem sustava Entrio i na blagajni MSU-a.

Kao da sve ovo nije dovoljno, Ljeto u MSU! je i ovog vikenda za koncertnu ulaznicu posjetioce odveo u kino i na Bauhaus izložbu. Ove subote u Art kinu Metropolis saznali su na što je sve spreman stogodišnjak koji odbija prihvatiti da su njegove avanture stvar prošlosti u velikom međunarodnom kino-hitu ‘Stogodišnjak koji je izašao kroz prozor i nestao’. Osim za koncert i kino, ulaznica od 11 do 22 sata na dan koncerta vrijedila je i za izložbu o umjetničkoj školi s početka 20. stoljeća Bauhaus o velikanima iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH koji su u njoj stasali.

M. L.


Laibach-Spectre (foto Maya Nightingale)
Laibach: Zagreb kao zagrijavanje za Sjevernu Koreju
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,