Talijanski institut: 700 godina od Danteove smrti

Na dan kada se obilježava 700 godina od smrti Dantea Alighierija, Talijanski institut za kulturu u suradnji s Talijanskom ambasadom i Filozofskim fakultetom u Zagrebu, organizirao je svečanu večer u čast veličanstvenom književniku.Uvodni govor održali su talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco; Monica Priante, predsjednica Udruge Dante Alighieri Zagreb i Morana Čale, profesorica na Odsjeku za talijanistiku FFZG. ‘Riječ je o velikanu koji zapravo nikada neće umrijeti, jer sa svakim novim naraštajem on ponovno oživljava. To je, naime, odlika samo velikih klasika, jer njihova djela govore o pitanjima ljudskog postojanja uopće. Svaka nova generacija od djece do književnih stručnjaka, u njegovu dijelu nalaze neki novi izazov i interpretaciju’, rekao je talijanski veleposlanik Sacco.

Uzvanici su imali priliku čuti V. Pjevanje ‘Pakla Božanstvene komedije’. Talijanski glumac Giuseppe Pambieri dočarao je atmosferu Danteova djela čitajući pjevanje na talijanskom jeziku, a hrvatsku verziju prezentirao je Tarik Filipović. Atmosferu je dodatno dočarao muzički duo Marcello Mottadelli na klaviru i Antonio Pirrotta na rogu. Ovom prigodom izloženi su i nagrađeni radovi učenika zadarskih osnovnih škola s prethodnih natječaja posvećenim Danteu.

Ispred najstarije zagrebačke ljekarne na Gornjem gradu, Giuseppe Pambieri čitao je XXXI. ‘Pjevanje Raja’ za polaznike privatne Umjetničke gimnazije. U navedenom pjevanju se spominje i Hrvatska, a ova je lokacija događaja izabrana zato što se smatra da je Danteov praunuk, ljekarnik Nicolo Alighieri, nekoć bio njezin zaposlenik.

A. K.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,