5. Tjedan talijanske kuhinje u svijetu

Peto izdanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu održava se od 23. do 29. studenoga u Zagrebu, gdje su organizirana brojna zanimljiva javna događanja.Bogati program uključuje izložbu fotografija Artusija i Fellinija, reportaže kuhara s dvije Michellin zvjezdice, kao i promociju rižota u četiri zagrebačka restorana

Made in Italy

Inicijativu Tjedan talijanske kuhinje osmislili su talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje i Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva s ciljem promicanja kulinarske tradicije kao važnog dijela talijanskog identiteta i kulture. Tema događanja su ‘Umijeća i okusi talijanskog tla 200 godina nakon rođenja Pellegrina Artusija’ s posebnim osvrtom na važnost mediteranskog načina prehrane u borbi protiv covida i općeg očuvanja zdravlja.
U Hrvatskoj se ova manifestacija održava petu godinu zaredom, promovirajući ne samo talijansku gastronomiju, već cjelokupnu kulturu vezanu uz hranu i gastro običaje. Organizatori, Veleposlanstvo Italije, ICE agencija – Talijanski institut za vanjsku trgovinu i Talijanski institut za kulturu, pripremili su više aktivnosti i događaja kojima je u fokusu čarobna talijanska gastronomija.

Scena iz Fellinijeva filma ‘Amarcord’

Artusi – otac talijanske kuhinje

U Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu od 23. studenog do 5. prosinca bit će postavljena izložba fotografija ‘Za stolom s Fellinijem – prisjećajući se Artusija’. U 2020. obilježava se stota obljetnica rođenja filmskog genija Federica Fellinija te dvjestota od rođenja Pellegrina Artusija, poznatog talijanskog gastronoma i pisca, začetnika nacionalne gastronomije. Počast ovim velikanima bit će odana izložbom koja je vezana za kulinarske scene, pa će tako publika moći vidjeti prizore blagovanja na raskošnim gozbama poput vjenčanja, za obiteljskim stolovima, ali i fotografije snimljene na setovima za vrijeme objeda filmske ekipe i samog Fellinija.

Poznati chef u vašem domu

Ručak u filmu ‘Ulica’ (La strada)

Male tajne talijanske kuhinje otkrit će svjetski poznati chef sa zagrebačkom adresom Stefano Cosattini na Novoj TV. Kroz četiri reportaže (tri unutar emisije ‘Kuhanje je IN’ i jedne unutar emisije ‘IN Magazin’) ovaj slavni kuhar s dvije Michelin zvjezdice pripremat će neka od najpoznatijih talijanskih jela.
U četvrtak, 26. studenog u restoranu hotela Le Premier, chef Cosattini i chef kulinarskog instituta Kul In iz Siska pripremat će talijanska tradicionalna jela, a gosti će uz njihove gastronomske bravure imati priliku i ponešto naučiti, tijekom predstavljanja projekata Slow Fooda, o bioraznolikosti jugoistočne Europe, o zaštiti poljoprivredno–prehrambene baštine Istre i vrednovanju nematerijalne baštine hrane.

Originalni rižoto na četiri adrese u Zagrebu

Na inicijativu organizatora, četiri zagrebačka restorana sudjelovat će u Tjednu talijanske kuhinje promocijom rižota kao tradicionalnog talijanskog predjela, a to su: Il Secondo, Gallo, Boban i Carpaccio.

T. M.


Tagged: , , , , , , ,