Tjedan talijanskog jezika: Grafiti, crteži i stripovi

Talijanski institut za kulturu u sklopu obilježavanja XX. tjedna talijanskog jezika u svijetu organizira brojna događanja.
Tema ovogodišnjeg Tjedna talijanskog jezika u svijetu je talijanski između riječi i slike: grafiti, crteži, stripovi te će se u sklopu manifestacije koja promiče talijanski jezik kao važan jezik klasične i suvremene kulture održati izložbe, webinari i predavanja na više zagrebačkih lokacija.

Tjedan talijanskog jezika u svijetu organizira kulturna i diplomatska mreža talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje i pod visokim je pokroviteljstvom talijanskog predsjednika. Od prvog izdanja Tjedna talijanskog jezika, koji je nastao na inicijativu tadašnjeg predsjednika talijanskog jezikoslovnog društva Accademia della Crusca, ova manifestacija se svake godine u trećem tjednu listopada posvećuje nekoj posebnoj temi koja služi kao nit vodilja u organizaciji izložbi, predstava, susreta s piscima, intelektualcima, učenjacima i umjetnicima.

Ove je godine Tjedan talijanskog jezika posvećen grafitima, crtežima i stripovima pa će hrvatska javnost imati priliku bolje upoznati talijanske ilustratore svjetskog renomea na izložbi Ilustracije za Gianni Rodari – 21 crtež – 21 vizualna interpretacija, nastavnici talijanskog jezika usavršavat će se putem webinara koje Društvo Dante Alighieri Zagreb i Udruga Dante Alighieri Zadar organiziraju u suradnji s Talijanskim institutom, a ljubitelji stripa moći će uživati u izložbi ‘Kako neki od Talijanskih crtači stripa vide Zagreb’ (u suradnji s Festivalom Crtani romani šou ). Kao posebno iznenađenje najavljeno je predstavljanje Lea Ortolanija, jednog od najvažnijih strip umjetnika današnjice.

Zainteresirana javnost moći će saznati više o značenju i pristupu grafitima kao vrsti umjetnosti putem predavanja prof. Nicole Guerre koje je Talijanski institut za kulturu organizirao suradnji s Odsjekom za Talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

S. D.
Tagged: , , , , , , , , ,