Zadar: Hrana na crtežima Federica Fellinija

U Kneževoj palači Narodnog muzeja Zadar otvorena je izložba ‘Hrana na crtežima Federica Fellinija’, a potom je u Koncertnoj dvorani braće Bersa održana projekcija filma ‘Amarcord’.‘Hrana na crtežima Federica Fellinija’ sastoji se od 19 djela koje je režiser izveo u različitim fazama svoje karijere, i to ne uvijek u eksplikativne svrhe, da svojim suradnicima dočara neku scenu ili kostim. Značajan dio ove zbirke su crteži iz čuvene ‘Knjige snova’, dnevnika sanjanja kojeg je Fellini vodio tridesetak godina, a trenutno je izložen u Muzeju Grada Rimini.

Izložba je ostvarena zahvaljujući Upravnom odjelu za kulturu regije Emilia-Romagna, Kinoteci Općine Rimini, gastro-muzeju Casa Artusi, u organizaciji Talijanskog instituta kulture u Los Angelesu prigodom proslave stote godišnjice Fellinijevog rođenja.

Čitavo Fellinijevo djelo temelji se na djetinjstvu i sanjanju, a tako se i hrana, prikazana na crtežima koji čine ovu izložbu, pridružuje istom imaginariju. Tome u prilog govori i jedna upečatljiva priča Tonina Guerre iz predgovora knjige Marie Maddalene Fellini ‘Za stolom s Fellinijem – Oskarovski recepti njegove sestre Maddalene’:

Kad god bi Federico naslonio vilicu na rub tanjura sa špagetima, uvijek bi mu nekako kapljica umaka pošpricala kravatu. Giulietta bi vikala na njega razrogačenih očiju. Ali bilo je i goreg. Jedno jutro bili smo na izlasku iz bara Canova na Piazzi del Popolo i baš u tom trenutku konobar je naslonio na šank košaru peciva s mortadelom.
– Ne može se odoljeti mortadeli – kaže mi Federico.
– Ja sam sit.
– I ja… ali mortadela ima okus po našem djetinjstvu.
– Kupi onda jedno da podijelimo.
Tako je i napravio. Dok je pokušavao prepoloviti pecivo, komadić masti poleti u zrak i padne Felliniju na leđa. Brzo smo otišli kući da damo jaknu kućnoj pomoćnici na čišćenje, ali dočekala nas je Giulietta i odmah se bacila na kauč vičući: ‘Pa ti si prvi čovjek na svijetu koji se uspio zamastiti i po leđima!’
Federico je snuždeno sjeo kraj nje i tiho rekao: ‘Ali uvijek je zadovoljstvo biti u nečemu prvi.’

Izložba je koncipirana u tri cjeline koje među ostalim govore i na materijalu na kojem su nastali reproducirani crteži koji se mogu vidjeti na izložbi. Dakle, jedan dio crteža je na papiru, dio je na ubrusima od tkanine, a treći dio su crteži iz tzv. Fellinijeve ‘Knjige snova’. Fellinijevi crteži bili su predlošci koje je autor kasnije koristio prilikom realizacije svojih filmskih ostvarenja.

‘Želja nam je bila približiti ovaj nepoznati dio umjetničkog opusa Federica Fellinija zadarskoj publici uz projekciju njegova kultnog filma Amarcord na čemu smo neizmjerno zahvalni Talijanskom institutu za kulturu.’, rekao je kustos izložbe Hrvoje Perica.

Z. D. / www.knezeva.hr


Tagged: , , , , , , ,