U zagrebačkoj trattoriji Fellini došlo je do zanimljivog spajanja hrane i piva. Uz pet vrsta piva poznatog talijanskog brenda Menabrea uživalo se u delicijama Fellinijevih majstora koji su se svojski potrudili kako bi uz njih spojili slasne specijalitete svoje kuhinje.Hrvatsku lagano trese manija craft piva, no ako ste pomislili da je Menabrea samo jedna u nizu – prevarili ste se. Iako je Italija najbrojnija europska craft-zemlja, u Menabrei se dnevno proizvede 570 hektolitara piva, što u konačnici daje godišnju produkciju od sasvim korektnih 110.000 hektolitara. Dolaze iz okolice Torina, a njihovu kvalitetu prepoznaju i na svjetskim natjecanjima budući da osvajaju odličja posljednjih 160 godina. U zadnje se vrijeme vole poigrati novim kombinacijama, što im svakako ide u prilog, budući da se dio svjetske pivske scene okreće novim i zanimljiim izazovima.
Zagrebački Fellini otvorio je svoja vrata, rasprostro karakteristične karirane stolnjake na masivne drvene stolove i ugostio Menabreu na najbolji mogući način. Iako se dobra procjena može dobiti i bez sljubljivanja s hranom, u suradnji s idejnim pokretačem Juliom Frangenom te zastupnicima Menabree, tvrtkom Sapori Nostrum i ljudima iz Fellinija, dobio sam priliku pred nekolicinu zaljubljenika u Italiju pokušati spojiiti perjanice talijanske kuhinje s pet vrsta piva.
Iako se o ukusima ne raspravlja i vrlo su različiti, u konačnici je najvažnije postići tu harmoniju. Sklad. Valjda kao i u svim važnim stvarima u životu. Teško je uopće prenijeti osjećaj koji vas obuzme kad se pred vama nađe masivna drvena daska s pravim talijanskim taleggiom, gorgonzolom i sbirrom. Naime, za našu zalihu se pobrinula novootvorena prodavaonica Sappori na zagrebačkoj tržnici Dolac, a uz sireve lijepo se snašla i kobasica kombinacija svinjskog i ovčjeg mesa. Prvo pivo, Menabrea Lager s 4,8% alkohola lagano je cvjetnog okusa, nenametljivog, s notom kukuruza i zbog toga se divno sljubio s nježnim taleggiom. Aromatičnost gorgonzole je prevladala u ovom spoju, no zato ju je sestrinski obgrlilo naredno pivo.
Amber. Nešto konkretniji. Kremast, jači i vjerojatno savršena pratnja uz divljač i dobar steak. Uz njega smo eksperimentirali s tramezzinima pripremljenim od šunke, povrća, pesto genovesea dok je vege varijanta umiješala i artičoke u cijelu priču. Dojam? Lijep. Zaokružen. Ako se mene pita, ovo pivo mi je jednako lijepo prijalo i uz gorgonzolu i tarmezzine dok se taleggio malo gubio. Kobasica od ovčetine je postala hit dana kad je primila sobnu temperaturu!
Treća perjanica iz pivovare Menabrea, Light, predstavljena je u novoj, luksuznoj boci, koja svojom modernom ambalažom sigurno divno izgleda na rivijeri s one strane Jadrana, a uskoro i naše. Vrlo lagano pivo koje je naišlo na odobravanja prvo ženskog dijela publike. Savršeno bistro i čisto. Lijepa pratnja u ljetnim druženjima i iako vrlo lagano sa samo 3,5% alkohola odlična pratnja jače začinjenim grickalicama i nježnim tramezzinima – konačno su i kuhari Fellinija došli na svoje i oduševili nas slasnim višeslojnim sendvičima. Preporuka su i laganija jela, piletina, pa čak i riba. Ženama je zbog lakoće ova kombinacija puno bolje legla nego bradatim i kršnim mužjacima u publici, koji su na svoje došli trenutak kasnije.
Menabrein Pils ipak je puno konkretniji i definitivno bliži našim ljudima naviklim na naše najprodavanije brendove Ožujsko, Karlovačko i Pan. 5,2% alkohola, više gorčine, svjež i jak – bio je odlična pratnja uz pizzu. Majstori Fellinija su nam pripremili četiri zanimljive vrste koje rijetko gdje imate pojesti. Piemonte s porchettom i mozzarellom, Scarmozu sa sušenim rajčicama i vrganjima, Mezza lunu s ricottom te Calabrese u kombinaciji s dimljenom provolom.
Koriste i zero-zero tip brašna pa je hrskava baš po mjeri, dok je odabir file na najvišem nivou. Dakle, samo je Etna nedostajala, kao da nismo u Savskoj ulici…
Posljednje pivo iz rangea, Bock sa 7,5% volumnog udjela alkohola oduševio je sve prisutne. Tamno crvene jantarne (žene su rekle – orah) boje, dobro izbalansirano i konkretno, odlično će sjesti s pečenjem, ćevapima i jakim čokoladnim kolačima. Ipak, vrlo dobro ide i s tiramisuom i kremom od mascarponea i svježih jagoda. Kombinacija crvenog piva i svježih jagoda na početku može zvučati neprivlačno, ali to stvarno morate probati. A tražio se i tiramisu više!
Menabrea piva, koja zastupa firma Sapori Nostrum, uskoro će biti dostupne u maloprodaji, a od restoranske ponude – zagrebački Fellini ih je već uvrstio u svoju kartu. Ne propustite zadiviti prijatelje nesvakidašnjom pivskom dizajnerskom buteljom od 0,75 cl, kako dame, tako i pivopije i geekove – za svakog ponešto! Italija je stigla u Zagreb, sad to pouzdano možemo reći, a na vama je da ocijenite koliko uspješno. Nama se jako svidjelo. Pivili!
Domagoj Jakopović Ribafish, glavni urednik www.punkufer.hr & www.blog.hr
Foto: Julio Frangen