Tamara Obrovac: Se me ra morta privari

‘Se me ra morta privari’ (‘Ako me smrt prevari’) prvi je službeni singl Tamare Obrovac s aktualnog albuma ‘Canto amoroso’! Pjesma je pisana na neobičnom i zanimljivom istrorumunjskom (žejanskom i vlaškom) dijalektu. Autorica glazbe je Tamara, stihove je pisala Silvana Brkarić Krculić, a ove godine pjesma je nominirana za nagradu Porin u kategoriji najbolje skladbe jazz glazbe.

‘Kao vokalistu kojem je riječ sastavni dio izričaja vrlo su mi zanimljivi istarski govori, kojima je Istra izrazito bogata. Jedan od najposebnijih je svakako istrorumunjski, tj. žejanski ili vlaški govor čija me je melodioznost kao glazbenika posebno privukla. Otkrila sam da me sam zvuk, melodija samog govora, vode stvaranju različitih glazbenih melodija. Vjerujem da poznajete osjećaj kad se naježite od glave do pete. Upravo to mi se dogodilo kad sam čula snimku na kojoj Silvana Brkarić Krculić izgovara svoju poeziju, pjesmu Se me ra morta privari, dio koje sam i uglazbila. U tom zvuku govora i bez razumijevanja značenja riječi, prepoznajem emociju, arhaiku i iskonsku snagu različitosti i promjene kao osnovnog životnog principa, koji je vidljiv u svim porama Istre, mog zavičaja, čudesno bogate i posebne regije.Tu je posebnost i snagu prirode i čovjeka kao njenog sastavnog dijela video spotom dočarao redatelj Matija Debeljuh, pri čemu je imao pomoć orkanskog juga koji je svakako dodao jednu posebnu dimenziju’, izjavila je Tamara Obrovac.

Nakon vrlo uspješnog albuma ‘Ulika revival’ (Tamara Obrovac quartet) za švicarski Unit Records, Tamarin deseti album ‘Canto amoroso’ (Tamara Obrovac Transhistria ensemble) objavila je austrijska izdavačka kuća Alessa Records, a od nedavno je u prodaji i diljem Hrvatske u distribuciji Menarta u ograničenoj količini.

Povodom 20 godina diskografske karijere i ostvarenju nosača zvuka ‘Canto amoroso’, Tamara je ove godine dobila nagradu Miroslav Sedak Benčić od strane Hrvatskog društva skladatelja, za autorsko stvaralaštvo na području jazza. Njezina je glazba autentična, iskonska i suvremena, osobna i univerzalna, regionalna i globalna.

M. R. / Foto: Mare Milin


Tamara Obrovac-Chamber Jazz Project
Tamara Obrovac: Chamber Jazz Project
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,