Taste of Adriatic: Jedinstveni projekt – Templarsko vino

Udruga za gastronomsku kulturu i baštinu ‘Taste of Adriatic’ pokrenula je jedinstveni projekt – Templarsko vino. Ideja je oživjeti templarsku baštinu na hrvatskom tlu i povezati je s našom vinskom tradicijom. Radi se o projektu koji spaja povijest, vjeru i vezanost za zemlju, ljude i kraj, koji odražava tradiciju, čestitost, vrhunsku kvalitetu i originalan proizvod, vezan za povijesno prisustvo vitezova templara, te redovnika benediktinaca i cistercita na području Istre i Kvarnera, kao i cijele Hrvatske.

Projekt je predstavio Upravni odbor Udruge Taste of Adriatic (predsjednik Udruge dr. sc. Vedran Obućina, voditelj projekta Templarskog vina Matija Jagodin, dipl.ing., te članovi Upravog odbora ekonomist dr. sc. Edvard Badurina i vinar Marino Rossi). Obućina je naveo povijesne i vjerske aspekte projekta, naglašavajući veliku povijesnu baštinu templara u Istri i na Kvarneru, ali i u cijeloj Hrvatskoj. Naša je zemlja bremenita templarskom ostavštinom u primorsko-dalmatinskom i kontinentalno-slavonskom kraju, gdje i dalje postoje vinogradi zasađeni na temeljima templarskog vinogorja.

Matija Jagodin je predstavio cjelokupan projekt templarskog vina. Templarsko vino je vino obilježeno templarskom markicom, koja se dodjeljuje jednom godišnje vinarima s vrhunskim vinima s područja templarske i benediktinske baštine, koji su prepoznati u društvu ne samo kao vrsni poduzetnici nego i kao časni i plemeniti ljudi. Jamstveni žig osigurava originalnost cjelokupnog projekta, koji doprinosi lokalnom očuvanju baštine i enogastronomskoj ponudi, uključujući Kvarner kao europskoj regiji gastronomije 2026. godine.

Na predstavljanju su bili prisutni vinari sa svojim vinima koji nose oznaku Templarskog vina:

1. Ivica Dobrinčić (Vrbnik, benediktinska baština otoka Krka) – Vino Kapitul

Vinarija Šipun iz Vrbnika na otoku Krku ističe se kao čuvar autohtonih i gotovo zaboravljenih sorti vinove loze Kvarnera. Osnovao ju je agronom Ivica Dobrinčić, koji je posvetio svoj rad revitalizaciji starih sorti poput sansigota (poznatog i kao sušćan) i trojišćine, nekada rasprostranjenih na otocima poput Suska, Lošinja i Cresa. Obiteljska tradicija vinogradarstva u obitelji Dobrinčić seže unatrag nekoliko generacija, no komercijalna proizvodnja vina započela je 2003. godine s jasnom misijom: očuvati vinogradarsku baštinu regije i ponuditi vina koja pričaju priču o prošlosti i identitetu otoka. Unutar projekta Templarskog Vina predstavlja se s cuvéeom “Kapitul”, vinom koje utjelovljuje kvarnersku tradiciju, s dodijeljenom templarskom markicom.

2. Ivan Kadum (Buići, benediktinska baština Poreštine) – Refošk iz amfore

Vinarija Kadum je obiteljska butik-vinarija smještena u selu Buići, nedaleko od Poreča u Istri. Njihova vinska priča seže sve do 1882. godine. Vina Kadum poznata su po vinima od autohtonih istarskih sorti, a posebno se ističe njihova Malvazija, koja je godinama u samom vrhu svježih istarskih malvazija. Berba 2022. osvojila je titulu šampiona na ocjenjivanju Vinistre 2023. Uskoro izlazi i Refošk Amphora – istarsko crveno vino izraženog karaktera, proizvedeno vinifikacijom u amfori, što ga čini modernim vinom s dušom tradicije. Upravo je to vino priznanje za spoj tradicije i suvremene vinifikacije, kojemu je dodijeljena templarska markica.

3. Miroslav Palinkaš (Vinodolska općina, baština pavlina) – Cabernet Sauvignon Barrique

Miroslav Palinkaš, osnivač Vinske kuće Pavlomir, dolazi iz Šarengrada, gdje je s obitelji generacijama uzgajao vinovu lozu na obroncima Srijemskog vinogorja. Nakon progona iz Vukovara 1991. godine, skrasio se u Novom Vinodolskom, gdje je pokrenuo projekt koji je obnovio vinogradarsku tradiciju Vinodolske doline — nekoć poznate kao Vallis Vinearia. Vinska kuća Pavlomir osnovana je 1994. godine i danas obuhvaća oko 40 hektara vinograda, s naglaskom na autohtonu žlahtinu, vrhunske pjenušce i vina koja odražavaju karakter kvarnerskog terroira. Palinkaš je svojim znanjem i strašću spojio slavonsku vinogradarsku baštinu s kvarnerskom klimom, stvarajući vina koja svjedoče o otpornosti, obitelji i ljubavi prema zemlji. Njegovo vino “Cabernet Sauvignon Barrique 225”, dozrijevano je u barrique bačvama od 225 litara, koje nosi snažan karakter terroira i kojemu je dodijeljena templarska markica.

4. Marino Rossi (Vižinada, templarski domus u Istri) – Malvazija Templara iz amfore

Vinarija Rossi iz Bajkini kraj Vižinade u Istri njeguje vinarsku tradiciju dugu 140 godina, započetu još 1885. godine kada je Federico Rossi, rođen u Furlaniji, dospio u Istru pod okriljem Austro-Ugarske monarhije. Unatoč mijenjanju država i sustava — od Austro-Ugarske, preko Kraljevine Italije, pa sve do socijalističke Jugoslavije — obitelj Rossi nikada nije prestala s proizvodnjom vina i rakija. Prekretnica dolazi krajem 1980-ih, kada se u posao uključuje Marino Rossi, donoseći nove ideje i pokrećući razvoj destilata poput Biske i Medice. Danas vinariju vodi peta generacija — Luka, Marko i Filip — koji nastavljaju obiteljsku misiju s modernim pristupom, ali duboko ukorijenjeni u istarsku tradiciju. Unutar Templarskog vina se predstavlja s vinom “Malvazija Templara” iz amfore, povodom 140 godina obiteljske tradicije.

5. Valter Valenta (Kaldir, benediktinska i templarska baština Srednje Istre) – Teran Dionigi

Vinarija Valenta iz Kaldira, nedaleko Motovuna, jedna je od najmlađih istarskih vinarija, osnovana 2017. godine. Pokrenuli su je Valter Valenta i njegovi sinovi Stiven i Ivica, koji su obiteljsku vinogradarsku tradiciju — dotad vođenu amaterski — odlučili podići na profesionalnu razinu. Iako Valter nije bio uključen u proizvodnju vina, radio je dugi niz godina u prodaji u poznatoj Agrolaguni, pa mu je svijet vina bio itekako poznat. Prva berba donijela im je odmah i priznanje: zlatnu medalju za malvaziju na Vinistri 2018. godine. Vinogradi se nalaze na brdu Šubijent, koje lokalno nazivaju “rajskim vinogradima” zbog iznimne mikroklime i pogleda na Motovun. Osim malvazije, proizvode i teran Dionigi — vino koje nosi snažan osobni i regionalni pečat. Predstavlja se s vinom “Teran Dionigi”, snažnog tijela i duboke arome, dozrijevanim u barrique bačvama, kojemu je dodijeljena templarska markica.

6. Josip Vorić (Vižinada, templarski domus u Istri) Vino Malvazija Anima iz amfore

Vina Vorić dolaze iz Buja u sjeverozapadnoj Istri, gdje Josip Bepo Vorić spaja obiteljsku vinogradarsku tradiciju s ugostiteljstvom. Bepo i supruga Karmen već godinama vode konobu Aquarius, poznatu po vrhunskoj eno-gastro ponudi, a upravo iz te strasti prema kvaliteti nastala je i vinarija Vorić. Bepo Vorić dolazi iz obitelji u kojoj su se i s majčine i s očeve strane bavili vinogradarstvom, a dodatno se usavršio na Institutu za vinogradarstvo u Poreču. Njegovi vinogradi u Ferencima kraj Vižinade daju sorte poput istarske malvazije, terana i cabernet sauvignona, koje se proizvode u manjim serijama s naglaskom na autentičnost i lokalni karakter. Unutar projekta se predstavlja s vinom “Malvazija Anima”, koje spaja eleganciju amfore s istarskom autentičnošću, i kojemu je dodijeljena templarska markica.

Ugostitelji i turistički poduzetnici Jasna i Zoran Cunjak, vlasnici restorana Municipijum, najavili su vinsku kartu Templarskog vina. Ovo je prvi ugostiteljski objekt u Hrvatskoj koji će ponuditi vinsku listu Templarskog vina, a najavljene su i posebne večeri sljubljivanja templarskog vina s domaćom kvarnerskom gastronomijom. Ovoga puta je vođenu probu vina odradio najmlađi diplomirani sommelier u Hrvatskoj Filip Rossi.

Udruga ‘Taste of Adriatic’ će provesti i radionicu na najprestižnijem sajmu vina u Hrvatskoj, Vinocom, krajem studenog ove godine u hotelu Esplanade u Zagrebu. Direktor Vinocoma, prof. Ivan Dropuljić, podržao je ovaj projekt već na ovogodišnjoj Vinistri. Projekt će se nastaviti s dodjelom oznake templarskog vina po drugim dijelovima Hrvatske, napose Ravnim kotarima, šibenskom zaleđu i Kaštelama u Dalmaciji, Požeškoj kotlini, orahovačko-našičkom kraju i Podunavlju u Slavoniji te prigorsko-moslavačkom kraju u Središnjoj Hrvatskoj, sve povijesno templarskim regijama u našoj zemlji.

Vedran Obućina / Foto: Taste of Adriatic


Knightfall: Povijesna TV serija u Dubrovniku


Tagged: , , , , , , ,