Tatjana Politeo: Majmun-zebra-lav

Samostalna izložba Tatjane Politeo pod nazivom ‘Majmun – Zebra – Lav’ otvara se 3. listopada s početkom u 19 sati u Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu.

Tatjana Politeo-Kralj lavovaAutorica će izložiti 15 slika kombinirane tehnike na platnu, raznih dimenzija koje su nastale 2012 godine.
Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Barbara Vujanović ,koja je ujedno i autorica teksta o izložbi.

Tatjana Politeo pažnju hrvatskih i stranih kritičara privukla je osebujnim likovnim izričajem koji primarno počiva na postupku kombiniranja različitih tehnika: slikanju akrilom i temperom, te crtanju i kolažiranju. Pri tome ona briše granicu između slike i predmeta unoseći u svoj rad različite materijale, prelazeći s platna na staklo, ali i stvarajući oslikane predmete. Njezin je rukopis prepoznatljiv: simplificiranošću asocira na tradiciju art bruta, a posezanjem za elementima stripa i reklama, pogotovo iz starijih tiskovina, približava se estetici pop arta, pa i street arta. Svakim novim ciklusom slikarica istražuje novu temu, varira svoj pristup likovnom problemu, bavi se osobnim i univerzalnim univerzumom simbola, čime postiže zanimljive pomake u građenju vlastita stila i poetike. Tatjana spaja značajke nekoliko životinje u jedinstveno biće, što s jedne strane naglašava komičnost (lav-majmun), no ukazuje i na metafizičku vrijednost i simbolički sadržaj (lav-majmun s krilima: poruka kombinacije, jukstapozicija između početaka i krajeva).

Barbara Vujanović

Moderna galerija

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,