Tena Štivičić: O Zagrebu ne mogu napisati ništa drugo nego komediju

O Zagrebu ne mogu napisati ništa drugo nego komediju i to je odraz moje ljubavi prema njemu, kazala je Tena Štivičić na predstavljanju svoje knjige drama ‘Nevidljivi’, objavljene u izdanju Hena com-a.
Tomislav Zajec, Tena Štivičić i Marina VujčićPromocija u zagrebačkom Vip clubu započela je prizorom iz drame ‘Sedam dana u Zagrebu’, prvom iz trilogije ‘Nevidljivi’, koji su uvjerljivo odigrali Sreten Mokrović, Jadranka Đokić i Frano Mašković.

Urednica knjige Marina Vujčić predstavila je Tenu Štivičić kao najizvođeniju dramatičarku posljednjeg desetljeća, o čemu svjedoče i brojne izvedbe njezinih drama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Posljednja u nizu njezinih uspjeha je drama ‘3 Winters’ (‘3 zime’), koja je krajem prošle godine izvedena u National Theatre u Londonu i za koju je Tena osvojila prestižnu američku nagradu Susan Smith Blackburn za 2015.

‘Tena Štivičić originalan je glas svoje generacije, a nedavno osvojena nagrada u New Yorku prvi je čin njezina europskog i svjetskog uspjeha. U svojim dramama ona stvara privid lakoće pisanja, a mi pisci znamo da je upravo to najteže stvoriti’, kazao je Tenin kolega, dramski pisac i profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, Tomislav Zajec.

Frano Mašković i Jadranka Đokić‘Izdati knjigu drama danas je ravno naučnoj fantastici i zahvalna sam što je Hena com prepoznala i objavila knjigu na hrvatskom jeziku’, kazala je Tena Štivičić dodajući kako njezine tri drame (‘Sedam dana u Zagrebu’, ‘Krijesnice’ i ‘Nevidljivi’) objedinjene u knjizi ‘Nevidljivi’ u početku nisu zamišljene kao trilogija, ali u intimnom smislu one to jesu.

Za dramu ‘Nevidljivi’, koja je premijerno izvedena u Velikoj Britaniji i još nije postavljena u Hrvatskoj, Tena je napisala i scenarij za istoimeni film koji će režirati oskarovac Danis Tanović. Trenutačno piše novu dramu o kojoj je, kaže, još prerano govoriti, završava prijevod svoje drame ‘3 zime’, a njezin roman prvijenac postoji zasad samo u natuknicama no vjeruje kako će se i on jednog dana dogoditi.

Renata Cisar / Foto: Hena com


Pročitajte još:

Tena Štivičić-Nevidljivi Tena Štivičić: Knjiga drama Nevidljivi


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,