Teška industrija s Karanom opjevala Teslu

Teška industrija, sa svojim već dobro poznatim veteranima Ivicom Propadalom i Vedadom Hadžiavdićem publici novijeg doba, predstavlja novu verziju pjesme ‘Nikola Tesla’, potpomognuti vrhunskim glazbenim umijećem Gorana Karana.
‘Bio sam počašćen što sudjelujem u ovom projektu s obzirom na Teslinu važnost. Toliko je malo glazbenog traga o Tesli, opjevaniji su neki politički likovi, a za njim je ostala ostavština s kojom se ne može mjeriti ništa drugo i malo tko se po postignućima i doprinosu čovječanstvu može mjeriti s njim. Obično reagiram na ljude, ideje i događaje koji me zainteresiraju. Ova je pjesma bila prilika da svojom umjetnošću, u suradnji s legendama iz grupe Teška industrija, odam počast jednom od najvećih svjetskih genija koji se pojavio na ovim prostorima. Kako je namjera cijelog projekta Večernjaka, glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića i Teške industrije bila skrenuti pozornost na Teslin doprinos svjetskoj znanosti, rado sam se stavio u službu te ideje. Također, u okviru tog projekta imao sam čast prevoditi Duška Trifunovića na engleski jezik i dopisivati liriku za potrebu predstavljanja Nikole Tesle europarlamentarcima. Gospoda iz benda Vedad, Propadalo, pa i autor glazbe Gabor Lengyel zadovoljni su, tako da, ako treba, mogu kod njih u bend’, u svom stilu rekao je Goran Karan.

Da su bili i ostali sinonim kvalitete, govori u prilog činjenica kako su jedini bend na svijetu koji je opjevao ovog energetskog maga iz ličkih Smiljana. Dosta godina nakon izlaska ovog izvanserijskog hita, rijetki su se pokušali poslužiti imenom Tesle u svojoj glazbi, ali nitko tako kao tvorac teksta Duško Trifunović, Gabor Lengyel i Teška industrija, koja joj je iznova udahnula život. Za novi aranžman zadužen je već iskusni Vedad Hadžiavdić, gitarist benda, a produkciju potpisuje Hrvoje Prskalo.

Kada je bend prvi puta snimao pjesmu 1976. godine, dogodilo se nešto neobjašnjivo. Čini se kao da se i sam Tesla javio. Naime, budući da je došlo do neobjašnjivog strujnog udara, dogodilo se čudo i izbrisala se nepovratno bass linija s gotove snimke. Naravno kasnije su je morali ponovo snimati.

Kvalitetu pjesme, koja je uistinu dostojna poštovanja, prepoznao je i urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, koji je došao na ideju da s Teškom industrijom ostvari suradnju i upotpuni svoj uradak, specijal o Nikoli Tesli. Priča osim toga ima i šire razmjere pa specijal ide za europski parlament u Bruxelles, za čije je potrebe pjesma napravljena i u engleskoj verziji, a za tekst se pobrinuo Goran Karan, koji je bez sumnje to izveo maestralno.

Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu, bio je domaćin i svoj prostor je ustupio ekipi za snimanje spota. Glavna uloga povjerena je Andri Duki, šestogodišnjem dječaku, unuku Ivice Propadala, basista Teške industrije. Radnja spota prožima se kroz tri vremenske zone, prošlost, sadašnjost, budućnost, i upravo mlađahni Andro, očima i čistoćom djeteta najbolje može prenijeti sve te osjećaje, koji su nam i dan danas nepoznanica.

Scenarij i režiju potpisuje Dragana Propadalo, kao i šminku i garderobu. U spotu su korišteni kadrovi iz filma ‘Tajni laboratorij Nikola Tesla’, Zagreb filma. Ekranizaciju spota potpomogao je Jadran film, koji je omogućio najbolje kamere i svoj stručni tim.

‘S Lengyelovim prepoznatljivim klavijaturama, Vedinim riffovima i solom te vokalom Gorana Kovačevića, Teška je ‘zagrmila’ o Nikoli Tesli s Trifunovićevim tekstom i onim znanim refrenom: ‘Ja sam naroda svog sin, i nema drugog gesla; velike drame prvi čin, Nikola Tesla, Tesla…’. Četrdeset i jednu godinu kasnije nova Teška industrija u kojoj su od veterana ostali utemeljiteljski dvojac Vedad Hadžiavdić i Ivica Propadalo, ponovno se u studiju prisjetila svog starog hita i – uz vokalnu pomoć Gorana Karana – i Vedin friški aranžman iznova snimila ‘Nikolu Teslu’. Produkcijski je to izvanredno upakirao Hrvoje Prskalo. Dakako i pripadajući spot Dragane Propadalo u kojem jednu od glavnih rola igra Propadalov unuk Andro. Skladba je naravno temeljito ‘retuširana’ kao ovodobni pop rock broj s nezaobilaznim retro štihom sedamdesetih uvjetovanih izvornikom, odličnim Vedinim solima, sintovima, zanimljivim back vokalima u završnici i Karanom koji pjeva kao u najboljim danima svoje hard rock karijere’, napisao je Zlatko Gall.

H. M.


Tagged: , , , , , , , , , , ,