Tijelo i krik: 4. Noć cirkusa u Zagrebu

Četvrto izdanje manifestacije ‘Noć cirkusa’, koje donosi temu ‘Tijelo i krik’ i u fokus stavlja cirkusko tijelo u njegovoj esenciji, održat će se 11., 12. i 13. studenoga.

‘Noć cirkusa’ udružuje 144 kulturne ustanove, a zajedničkim snagama organiziraju se 214 cirkuskih događanja diljem Europe.

Zagrebačka publika imat će priliku kroz tri dana pogledati dokumentarni film o svijetu Fakira, prisustvovati prezentaciji rada u nastajanju hrvatskih cirkuskih umjetnica koje su nominirane za prestižnu circusnext platformu. Publika će moći pogledati izložbu cirkuskog umjetnika Nikole Mijatovića inspiriranu klaunom te prisustvovati radionici fakirizma ili gutanja i riganja vatre.

U sklopu ‘Noći cirkusa’ u više gradova u Hrvatskoj događa se i važan korak za cirkusku scenu u Hrvatskoj koja je u punom zamahu svog razvoja – Promocija Godišnjaka hrvatske cirkuske produkcije – C21. Godišnjak suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti u 2021. godini prvi je pokušaj da se kroz pet poglavlja sustavno dokumentira hrvatska suvremena cirkuska produkcija i ulična umjetnost te sva njena postignuća u 2021. godini.

‘Noć cirkusa’ dolazi kao manifest. Vapaj za izlazak iz konsenzusa. Želja da se otkrije kako pošast sadašnjice odjekuje u tijelima jednako kao što to čine i riječi.

Noć Cirkusa (La Nuit du Cirque) međunarodni je događaj u organizaciji Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske i podršku Francuskog instituta, Circostrade, circusnexta, BUZZ-a (Njemačka) i ProCirquea (Švicarska).

‘Noć cirkusa’ u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme, a aktivnosti u svojim gradovima organiziraju ROOM 100 i Cirkus Kolektiv u Splitu, Čarobnjakov šešir u Puli, Prostor plus u Rijeci, K.V.A.R.K. u Križevcima, Cirkultura u Samoboru, Kućni kolektiv u Klanjcu i Cirkorama u Zagrebu.

Ulaz na sva događanja je besplatan.

P.B. / Foto: Cirkorama promo

Crveni nosovi: Cirkuske vještine za djecu iz Ukrajine


Tagged: , , , , , , , ,