Tolušić: Bolje biti dobar vinar, nego osrednji ministar

Premijerno kušanje novih vina boutique vinarije Apolitico održano je u zagrebačkom Vinskom klubu u Strojarskoj, gdje su predstavljeni: bijeli Anđeo s greškom (graševina, chardonnay), Maestoso (chardonnay), crni Anđeo s greškom (crna kupaža četiri sorte), Čaruga (cabernet sauvignon, merlot) i desertni Cuvée (tri crne sorte).Iza vinarije Apolitico iz Rezovca kod Virovitice stoji bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić (zapamćen još kao ministar regionalnog razvoja i EU fondova). A iza njega stoji enologinja Ivana Nemet, koja je zanat ispekla u Feravinu i Orahovici, a odnedavno je ravnateljica Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici. ‘Šaptačica vinima’, kako su je prozvali, kreirala je svih pet novih vina, ali ipak u dosluhu i prema idejama glavnog gazde.

Prvi na kušanje došao je Anđeo s greškom bijeli 2020, 90-postotna graševina, obogaćena s 10% chardonnaya. Vino je rađeno u 1200-litarskoj gruzijskoj amfori, uz maceraciju i fermentaciju od 20-ak dana, a nakon toga se 12 mjeseci odmaralo u hrastovoj barrique bačvi iz Našica.

Napunjeno je 4000 butelja, namijenjenih da potraju još koju godinu, a vino je trenutno izuzetno svježe i mineralno, s dobro integriranih 13% alkohola.

Naziv je dobilo po svojedobnom hitu virovitičke grupe Vatra, s čijim je frontmenom Ivanom Dečakom ex ministar odrastao i dijelio nepodopštine, pa i one koji se spominju u pjesmi.

Tomislav Tolušić kaže da, glede vina, ipak nije pao s Marsa, jer je njegov od lani nažalost pokojni otac, imao vinograd s 500 čokota u kojem je on kao dječak i tinejdžer, u ta doba nerado pomagao. S godinama je ipak rasla strast prema vinu pa mu se, zajedno s ocem, nakon političke karijere ozbiljnije posvetio. Uz obiteljski vinograd u Rezovcu, na području Kutjeva (položaji Kaptol i Vidim) zakupili su 6 hektara vinograda s bijelim sortama, a u Baranji se kupuje crno grožđe od Pinkerta i Kolara. Godišnja proizvodnja je 60.000 litara i imaju čak 11 etiketa, ali samo još dva zaposlena – suprugu Anu i ‘majstora za sve’ Miroslava Marovića.

Bijeli slijed vina nastavljen je s Maestosom, zanatski savršenim chardonnayem rađenim sur lie metodom. ‘Kremozno, maslačno, na usnama kao labello, ali istodobno sa slanošću, mineralnošću i voćnim kiselinama’. Tako je vino opisao domaćin Vinskog kluba, sommelier Tomislav Jakopović. Maestoso je, zbog svoje robusnosti i elegancije, dobio ime po slavnom pastuhu iz nekadašnje ergele lipicanaca Cabuna. Prema želji enologinje Nemet, grožđe je kupljeno u vinogradu Radovanci kraj njezine rodne Velike (Požega), uzgojeno uz stručni nadzor s ne više od 600-700 grama po trsu. Maestosu (13% diskretnog alkohola) prognoziraju dugi vijek, a napunjen je u svega 1900 butelja.

Anđeo s greškom crni 2020 sazdan je od čak četiri sorte: cabernet sauvignon, merlot, frankovka i cabernet franc. Kao i bijeli imenjak, rađen je u amfori uz višekratna pretakanja. Tolušić kaže da je bilo puno sumnji oko ovog vina, pogotovo što su hrvatska iskustva s crnim kupažama u amfori gotova nikakva. Postignut je visok alkohol (14%), dominira svježina crvenog i crnog voća, i u mirisu i u okusu. Tanini su dobro ‘ispeglani’, pa je crni Anđeo vrlo pitak. Naizgled, kaže enologinja Nemet, čini se kao slučajno vino, a gazda Tolušić napominje kako mu je ono osobno najdraže.

Ne bih podijelio mišljenje s njim, jer ipak osjećam da strše kiseline, arome još divljaju i, ukratko, mislim da je ovo vino prerano izašlo na tržište. 4000 butelja traži kupca!

Razbojnički Čaruga 2020, pak, popravio mi je dojam o pristupu crnim vinima. S po 50% baranjskog cabernet sauvignona i merlota teško je pogriješiti, ali tu je bilo prilično posla u podrumu. Tijekom maceracije te alkoholne i malolaktične fermentacije, svakodnevno je odrađivan delastage (otakanje i vraćanje) i u tome je tajna uspjeha ovog vina da je tako moćno a pitko s čak 14,5% alkohola. Tajna je možda i u bačvama jer je, osim u hrastu, odnjegovano i u kestenu, koji ima 30% više tanina što mu daje stanovitu drskost. Punjeno je u 5000 butelja.

‘Ovo je vino s potpisom. Zašutite kad ga kušate. Ima u njemu nečeg divljeg, ali je dorađeno. Tek za četiri-pet godina dat će sve od sebe’, ponosan je Tolušić.

Objasnio je da su ga nazvali po poznatom razbojniku iz svog kraja, koji nije bio oličenje dobrote, ali su o njemu ispisani brojni novinski redci i knjige, a našao se i na daskama te velikom i malom ekranu. Najbolje ga je utjelovio pokojni glumac Ivo Gregurević.

Sva četiri vina imaju maloprodajnu cijenu od 125 kuna, a peto koje smo kušali – Cuvée 2020 od prosušenog grožđa – izvan je konkurencije. Svih 1500 buteljica od pola litre je rasprodano, a sačuvana tek koja za degustacije i arhivu. Ovo desertno vino sastoji se od 50% cabernet sauvignona, 40% frankovke i 10% pinota crnog. Ima popriličnih 90 grama neprovrelog šećera po litri i čak 15,5% alkohola. Grožđe su sušili u tri sušare, primjenjujući talijansku metodu passito i sigurni su da slično vino u Slavoniji nitko ne radi. Ekskluzivnost ima cijenu, ali nam nisu rekli koju.

Na kraju spomenimo da su Tolušićeva vina, uz sve navedeno, posebna i po tome što imaju neobične i lepršave nazive. Također, malo su ‘pomaknuta’ i u dizajnu s ilustracijama koje je radio strip crtač Davor Schunk.

Apolitico vinarija zaista je oličenje suvremenosti s inzistiranjem na kvaliteti, a najbolju ocjenu o svemu dao je novinar Marinko Petković, koji se dobro razumije i u politiku i u vina: ‘Izgubili smo osrednjeg ministra, ali smo dobili dobrog vinara!’

Mustafa Topčagić / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,