Tomislav Goluban – pobjednik 8. hrvatskog blues natjecanja

Na 8. Croatian Blues Challengeu, Tomislav Goluban je pobijedio u obje kategorije – solo/duo i bend kategoriji – a to je prvi put uspjelo istom izvođaču, što je još jedan dokaz iznimne Golubanove kvalitete.tomislav-goluban-krunoslav-zver-hrvoje-funda-dragutin-hojsak-i-vjekoslav-gecekDva tjedna nakon objavljivanja osmog studijskog albuma ‘Kaj Blues Etno’, Tomislav Goluban je originalnim nastupom i autorskim pjesmama zaslužio naklonost stručnog žirija i time stekao pravo da još jednom Hrvatske blues snage predstavlja u Americi. Prvi put je u Memphis putovao 2009., temeljem pozivnice koju mu je uručio tadašnji predsjednik Blues fondacije, Jay Sieleman. Nakon tog iskustva, natjecanje s istim pravilima uspješno se organizira i u Hrvatskoj.

Treća, youth kategorija, nije natjecateljska nego revijalna i namijenjena je izvođačima koji još nisu napunili 21. godinu. Ove godine Hrvatske blues snage po drugi puta u Memphis šalju bend u youth kategoriji. Riječ je o sastavu Blue Crew, koji je pod vodstvom Miroslava Dimića oformila i uvježbala Pop rock škola iz Siska i njezin ljetni blues kamp Lonjsko polje. S njima na Challenge putuje dječji pedagog i glazbenik Boris Hrepić koji je 2011. godine s duetom Sunnysiders u solo/duo kategoriji bio prvi hrvatski izvođač koji je u Memphisu ušao u polufinale.

Na International Blues Challengeu uobičajeno se natječe oko 350 izvođača iz cijelog svijeta u dvije kategorije: solo/duo i band. Četvrtfinalne i polufinalne večeri održavaju se u tridesetak klubova ulice Beale Street, a finale u dvorani Orpheum. Dan uoči natjecateljskih dana, rezerviran je za ‘International showcase’ na kojem se predstavljaju izvođači stigli izvan SAD-a.

S. M.


tomislav_goluban
Tomislav Goluban: Vlak vozi (video)

 

Tagged: , , , , , ,