Turističke atrakcije Brodsko-posavske županije

Vole je bikeri, otkrivaju je ljubitelji pivske craft scene, atraktivno je odredište ruralnog turizma, poznata je slavonska gastro destinacija bogata tradicionalnim i urbanim manifestacijama – Brodsko-posavska županija sjajan je izbor u svako doba godine.‘Od siječnja do prosinca uživat ćete u brojnim manifestacijama širom naše županije. Među najatraktivnijima su Mega Bikers susreti 10.,11. i 12. svibnja, ali i jedna od najstarijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj – Brodsko kolo, koje se održava 55. godinu. Ove godine ćemo u kolovozu imati i CMC festival u Slavonskom Brodu, a zanimljivo je da se na Ribarskim večerima u Davoru u samo nekoliko dana očisti i pripremi čak pet tona slatkovodne ribe’, istaknula je Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije na predstavljanju turističke ponude u zagrebačkoj Vinoteci Bornstein.

Dodala je kako su sve atraktivne lokacije u županiji udaljene desetak kilometara, od tek otvorenih OPG-ova do onih s dugom tradicijom u ruralnom turizmu poput Stare Kapele, eko-etno sela koje privlači goste iz čitavog svijeta.

Jednako je zanimljiv i urbani dio. Najveći grad županije Slavonski Brod poznat je po jednoj od najljepših ljubavnih priča o rodama Malenoj i Klepetanu, ondje je glavni trg najdulji korzo u cijeloj Slavoniji, obala uz Savu omiljena je promenada, Tvrđava je jedna od najljepših u Europi, a tu su živjeli Ivana Brlić Mažuranić i Dragutin Tadijanović.

Iako vinogradi Brodsko-posavske županije daju vina vrhunske kvalitete, Brodsko-posavska županija u novije vrijeme poznata je i po sjajnom craft pivu. Pioniri hrvatske craft scene, obitelj Bošnjak iz Sičica, poznati su po lager pivu kuhanom po češkoj recepturi.

‘Naš lager dolazi u svijetloj i tamnoj varijanti, a proizvodimo i rakiju od piva Beershine te onu od kukuruza Moonshine. Posebno se ponosimo našim craft ginom MB72 koji je nastao upravo zahvaljujući rakijama. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je 10 do 15 litara visokokvalitetnog piva, bogatog aromom kvalitetnih hmeljeva. Naš gin ima sedam vrsta začinskog bilja i dvije destilacije, a ime je dobio po inicijalima našeg proizvođača i majstora pivara Marija Bošnjaka’, ispričala je Marijana Bošnjak.

Osim kušaonice u Sičicama, u vlasništvu obitelji je i Bošnjak Beer & Gin Bar u Novoj Gradiški, poznatoj i po Novogradiškom glazbenom ljetu, manifestaciji koja svakog kolovoza privuče 20.000 posjetitelja.

Iz Brodsko-posavske županije dolazi jedna od najpoznatijih hrvatskih food blogerica Ena Kokanović koja s TZ Brodsko-posavske županije surađuje na projektu ‘Okusi Gračanskog Posavlja’, oznaci koju nosi petnaestak restorana s tradicijskom ponudom. Iako bi se moglo učiniti na prvu da je Ena vrlo zahtjevna što se jela tiče, kaže kako joj je omiljena pečena janjetina s krumpirima, a u svojoj kuhinji priprema sve ono što joj se u tom trenutku jede. Slavonske empade, štrukle koje to nisu, masnica s orasima, veganski sladoled – samo su neki od recepata koje dijeli na svom blogu.

Bilo da ste ljubitelj asfalta i adrenalina ili želite miran obiteljski odmor, volite tradiciju i autentičnu ponudu, gurman ste i pivoljubac, vrijeme je da ovoga proljeća otkrijete Brodsko-posavsku županiju. Nikako nećete pogriješiti!

Opširnije na: www.tzbpz.hr

L. P. / Foto: Borna Subota (EXE produkcija)


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,