Turska aktivistica na Europei

Poznata turska novinarka i aktivistica Ece Temelkuran gostuje u Zagrebu na ‘Europei U dvorištu’, u četvrtak 17. listopada u 19 sati.

Ece TemelkuranPromovirat će knjigu ‘Sukob ili zajednička kob’ čija je tema tursko-armenski sukob, a u tome će joj pomoći prevoditelj knjige Anđelko Vlašić, turkologinja Marta Andrić te moderator i urednik knjige Kristijan Vujičić.

Ova knjiga je osobno i političko putovanje u samo središte tursko-armenskoga sukoba iz pera Ece Temelkuran, jedne od najpoznatijih turskih novinarki i političkih aktivistica. Od posjećivanja pripadnika armenske zajednice u kalifornijskom Venice Beachu i Parizu do razgovora sa stanovnicima Turske i Armenije, autorica u ovome djelu profinjeno i nijansirano istražuje aktualnu povijest i nastavak poricanja genocida nad Armencima 1915. godine. U susretima s piscima, misliocima i aktivistima s obiju strana, Ece Temelkuran plete dojmljivu priču o ulozi nacionalnih mitova i priča te o načinu na koji se kroz vrijeme održavaju i iskrivljuju, i u Turskoj i u Armeniji, kao i među pripadnicima brojne armenske dijaspore u Francuskoj i Americi.

Dođite na tribinu, razgovarajte s autoricom i družite se uz pravu tursku kavu i originalne turske specijalitete koje će za vas pripremiti restoran Lokma.

Ece Temelkuran (1973.) jedna je od najpoznatijih turskih književnica, novinarki i političkih komentatorica, koja redovito objavljuje u turskim listovima, ali i u The Guardianu, The New Statesmanu, al-Akhbaru, The New Left Reviewu, Le Monde Diplomatiqueu. U istraživačkim publicističkim radovima bavi se temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika. Dobila je mnogobrojne nagrade pa tako i nagradu ‘Pen for Peace’ i nagradu za turskog novinara godine. Dosad je objavila desetak knjiga.

Ljevak

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,