Tvornica Borovo: Filmski zapisi iz povijesti giganta

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke, na Filmskom četvrtku u Hrvatskom državnom arhivu prikazat će se dokumentarni filmovi i filmski žurnali o tvornici Borovo. Projekcija se održava u četvrtak, 21. studenog (18 sati) u dvorani Katalozi na Marulićevom trgu u Zagrebu.

Tvornica Borovo bila je jedna od najvećih jugoslavenskih tvornica koja je na svojem vrhuncu, uz automobilske gume i metalske proizvode, izrađivala više od 20 milijuna pari obuće godišnje, imala više od 22.000 zaposlenih te posjedovala 600 maloprodajnih objekata. Borovo naselje, u kojem su živjeli radnici Borova, bilo je vrlo razvijeno naselje s bogatim društvenim, sportskim i kulturnim životom.

Kroz dokumentarne filmove i filmske žurnale prikazat će se kako je uprava Borova organizirala rad u impresivnim tvorničkim objektima i istodobno vodila brigu o slobodnom vremenu svojih zaposlenika.

Posjetitelji Filmskog četvrtka imat će priliku pogledati:
– ‘Jedan dan u Borovu’, redatelj Ivo Tomulić, 1961., 13 min.
– ‘Filmske novosti 10/78′ (reportaža o Borovu), redatelj Boško Martinković, 1978., 2 min.
– ’50 godina Borova’ (isječak), redatelj Krsto Papić, 1981., 34 min.

Program je priredio filmski arhivist Juraj Kukoč, a osvrt nakon održane projekcije održat će mr. sc. Ivan Hubalek, umirovljeni rukovoditelj u Borovu i autor stručnih i znanstvenih radova o Borovu.

HAVC


Tagged: , , , , , , , , , , , ,