Tvornica dokumentaraca: Factum radi punom parom

Filmska kuća Factum oduvijek je pomicala granice te je u 20 godina postojanja, s više od 75 dokumentaraca, došla do ozbiljne produkcije.Nizu filmova, s brojnim nagradama i prikazivanjima na domaćim i stranim festivalima, uskoro će se pridružiti i osam novih naslova. Razdoblje pandemije i potresa ostavilo je i na njih posljedice, a krajem prošle godine i gubitak uredskih prostora, ali unatoč tome Factum ne staje. Tako uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) realiziraju projekata u produkciji, a u razvoju je još jedan projekt.

‘U doba korone, pa i potresa s kojima smo suočeni, posebno je izazovno snimanje dokumentaraca, jer je praktično nemoguće imati potrebnu kontrolu nad zbivanjima ispred kamere. Stoga je i Factum pomalo usporio svoju produkciju, no to nikako ne znači da ju je i smanjio. Tako da ove godine radimo na čak osam projekata u raznim fazama produkcije’, izjavio je Nenad Puhovski, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa.

‘Posebnu pažnju, kao i uvijek, posvećujemo autorima koji snimaju svoj prvi veći projekt – srednje ili dugometražni film. Ove su godine to – Dubica, Književna Groupie, Naći ću te i Underground top lista; dva filma su novi projekti provjerenih i višekratno nagrađivanih Factumovih autora – Silvestra Kolbasa i Pere Kvesića dok je film Biljane Tutorov regionalna koprodukcija. I na kraju, razvijamo i TV seriju – Đavolji advokati‘, komentira Puhovski.

Srednjometražni film ‘Dubica‘ u režiji Marine Aničić Spremo intimna je priča o problemima s kojima se protagonisti suočavaju u svakodnevnom životu, kao i o svojim stavovima o ljubavi, mržnji, nacionalizmu, međunacionalnom suživotu, ali i aktualnim temama kao što su granica Europske unije i dolazak migranata s istoka.

Književna Groupie‘ dokumentarni je film u režiji debitanta Nikice Marovića koji prati priču o hrvatskom književniku, novinaru i kolumnistu Željku Špoljaru i njegovu sve poznatijem alter egu Pavlu Svircu koji, pak, piše pod pseudonimom – ‘Književna groupie’.

Mlada filmašica Justina Matov vraća se u Hrvatsku iz Belgije i započinje potragu za svojim ocem Rastkom Miloševim (Ras), poznatim gitaristom, kojeg je poznavala samo dva mjeseca i o kojem nitko nikada nije pričao. Dok ona pokušava popuniti prazninu koju je njen otac ostavio iza sebe, neriješeni obiteljski problemi izlaze na površinu, a ona saznaje da je trudna. Ovu intimnu potragu pratimo u dokumentarnom filmu ‘Naći ću te‘.

Film ‘Undeground top lista‘ u režiji Lidije Špegar govori o glazbi u vrlo specifičnom kontekstu, onoj na sprovodima, gdje dominira žalost, koja vrhunac doseže kad se rastajemo od pokojnika. Glazba definitivno igra važnu ulogu u jačanju tuge i gotovo je nemoguće zamisliti da se rastajemo od bližnjih bez nje. Prateći različite glazbenike i ožalošćene diljem Hrvatske, film prikazuje raznolikost pogrebnih praksi s naglaskom na glazbu kao dominantni element, poput glavnog lika koji priča svoju priču.Književnik, redatelj i kolumnist Pero Kvesić nakon izvanrednog uspjeha dokumentarnog prvijenca ‘Dum Spiro Spero’ kreće u novi projekt ‘Kuća na Kraljevcu 35‘, filmskoj priči o kući koju je sagradio general Slobodan Praljak. U njoj su živjeli Abdulah Sidran, Goran Babić, Igor Kordej, Goran Pavelić, Davor Slamnig i Pjer Žardin. Prateći njihove sudbine, njezin sadašnji stanovnik i autor filma, Pero Kvesić, govori o ondašnjem, ali i današnjem vremenu.

Redatelj Silvestar Kolbas u filmu ‘Naša djeca‘ odlučio je s gledateljima podijeliti najintimniju priču – onu o sebi samom te njegovoj supruzi Nataši i njihovo troje djece – Jakovu, Evi i Anti. Neka od pitanja koja postavlja u ovom filmu su: Kako djeca utječu na osjećaje i stavove te međusobni odnos njega i supruge? Kako on utječe – ili je dosad utjecao na koje dijete? Kakav odnos ima s kojim djetetom i daje li im svima jednako ljubavi? Mijenjaju li ga djeca? Čini li to svako od njih na drukčiji način? Kako djeca vide njega i suprugu, a kako vide njihov odnos prema sebi?

Glazbeni dokumentarni film ‘Put do sutona‘ srpske redateljice Biljane Tutorov jedinstven je ulaz u svijet Darka Rundeka, njegovu glazbu, poeziju i stil života. Na ovom filmu Factum surađuje sa srpskom produkcijom Wake Up Films i slovenskom Staragarom.

Dokumentarna TV serija ‘ Đavolji advokati‘ Nenada Puhovskog ima za namjeru, kroz rad odvjetničkog ureda Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, prikazati društvena zbivanja i deformacije u Hrvatskoj u posljednjih 25 godina. Pozabavit će se nizom slučajeva koji su zbog svojih kontroverzi izazivali i još izazivaju značajnu pažnju javnosti. Tema serije bit će njihovi klijenti: Ivo Sanader, Nadan Vidošević, Zdravko Mamić, Ivica Todorić, Milan Bandić, Rahim Ademi, Dražen Slavica, Severina Vučković, Ana Magaš, Sara Sikirić…

M. Z.


Tagged: , , , , , , ,