U čast Dubrovniku: Izložba Mersada Berbera

U prepunim dubrovačkim Lazaretima otvorena je izložba ‘U čast Dubrovniku – Hommage to Dubrovnik’ velikog umjetnika Mersada Berbera.
Izložbu istaknutog slikara i grafičara u Dubrovnik dovodi Zaklada Mersad Berber, pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine. Nisu je propustile mnoge osobe iz kulturnog, političkog i društvenog života. Berberovi se radovi danas nalaze u brojnim svjetskim muzejima, a cilj Zaklade je očuvanje maestralne zbirke umjetničkih djela likovnog virtuoza.
 
Posjetitelji će sve do 23. listopada imati priliku pogledati najljepša i najimpozantnija djela velikog umjetnika, bazirana na tematici Dubrovnika: grada kojeg je toliko volio i gdje su nastali neki od najznačajnijih radova. Ira Berber, direktorica Zaklade Mersad Berber, pozvala je okupljene na uživanje u Berberovim čarima slikarstva. Ističe da je Dubrovnik smatrao svojim trećim domom, uz Zagreb i Sarajevo: ‘U  ratni Dubrovnik došao je s prvim humanitarnim konvojem i krenuo slikati. Osjetio je patnju grada kojeg je volio na tolike načine, njegovu povijest, arhitekturu, ljepotu…’
Okupljenima su se na otvorenju obratila i dva posebna gosta: Terence Rodrigues, jedan od bivših direktora londonske aukcijske kuće Christie’s, ujedno i počasni član Zaklade Mersad Berber te povjesničar umjetnosti, Dubrovčanin Antun Karaman.
 
‘Nije bio sklon apstraktnoj umjetnosti niti su ga privlačili minimalizam ili pop-art. Mersad Berber stvorio je osobni stil koji se može nazvati polifonijskim jer se stvara dojam da se radi o nekoliko slika koje se slažu jedna preko druge’, rekao je Rodrigues i poručio da bi likovni velikan zasigurno bio sretan kada bi znao da su njegova djela izložena upravo u Lazaretima. 
 
Posebno su bile dirljive riječi povjesničara Antuna Karamana, kada je umjetnost koju je Berber zagovarao opisao kao – ‘umjetnost srca’: 
 
‘S obzirom na to da sam surađivao s njim više od 30 godina, stekao sam zaista iznimna iskustva. Nisam previše sklon javnim istupima, ali kada me Ensar Berber pitao bih li rekao par riječi na otvorenju, rado sam prihvatio. Ne samo zato što je Berber izuzetan umjetnik, nego i jer je bio izuzetan čovjek.’
 
Okupljene je, u ime Grada Dubrovnika, pozdravila Katarina Doršner: ‘Dubrovnik nikada neće zaboraviti da je gospodin Mersad Berber u najtežim danima došao u Grad. To je bilo rano doba kad nije bilo lagano doći, a konvoj kojim je došao podario je Dubrovčanima osjećaj da će sloboda ipak doći.’
Izložba u Lazaretima podijeljena je na tri dijela: radovi iz ciklusa dubrovačkih Flora, Hommage Vlahu Bukovcu i jedan specijalni segment za izložbu u Lazaretima, ciklus ratnih dnevnika. Publika u Dubrovniku na otvorenju je imala priliku i premijerno nazočiti predstavljanju kulise iz Gundulićevog epa ‘Osman’, kazališne predstave HNK u Zagrebu iz 1993. godine. 
 
Izložba ‘U čast Dubrovniku’  vrijedna je više od 1,5 milijuna eura, a direktorica Zaklade Ida Berber je rekla: ‘Jedno je novčani iznos, a drugo je vrijednost slika koje posjetitelji imaju priliku vidjeti u Lazaretima. One nisu na prodaju, niti će ikada biti. Uvijek će ih baštiniti Zaklada Mersad Berber, a djela su jedino vidljiva kroz izložbe koje organiziramo.’
 
Iz Zaklade već dugo žele predstaviti Berberova djela pa se kraj rujna pokazao idealnim, baš kao i izbor kulise: veličanstveni i restaurirani Lazareti. Kao dio Dubrovačke baštine smješteni su u samom srcu Dubrovnika, a jedina su sačuvana karantenska građevina u europskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO-a. Berberova ‘U čast Dubrovniku’ potvrđuje kako su Lazareti izvrsni za izložbe, ali i razna druga društvena događanja.
 
Tagged: , , , , , , , , , ,