U Hrvatskoj se snima film o Jacquesu Cousteauu

Proteklih sedam dana na tri se dalmatinska otoka snima ‘Odiseja’, biografski film o legendarnom francuskom oceanografu i istraživaču podmorja Jacquesu Cousteauu. Hvar, Vis i Biševo u filmu ‘glume’ jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone.Jacques Cousteau-film Odiseja‘Odiseja’ se u Hrvatskoj realizira kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a filmska ekipa će za 14 dana snimanja potrošiti oko milijun eura (7,4 milijuna kuna) te ostvariti pravo na 20% povrata utrošenih sredstava, oko 1,4 milijun kuna. Scene se snimaju na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu, a na filmu je angažirano dvije trećine hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i voditelji sektora poput scenografa Ivice Trpčića, kostimografkinje Nikoline Kostanjšek, slikarice maske Tine Jesenković, direktora filma Jurice Estera…

Režiju i scenarij ‘Odiseje’ potpisuje Jérôme Salle, a glavne uloge nose Lambert Wilson kao Cousteau, Audrey Tautou kao njegova supruga Simone i Pierre Niney kao Cousteauov tragično preminuli sin Philippe. Za produkciju je zadužen Fidélité Films/Pan-Européenne, dok produkciju u Hrvatskoj servisira MP Filmska produkcija.

Jacques Cousteau legendarni je francuski oceanograf i istraživač podmorja koji je snimio 120 dokumentarnih filmova o tajanstvima mora i tako doprinio razumijevanju podvodnog svijeta. Zajedno s Louisom Malleom snimio je film ‘Svijet tišine’ (Le monde du silence) koji je 1956. godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, a zatim i nagradu Oscar. Cousteau je osvojio još dva Oscara i niz filmskih nagrada, ali većina ga pamti po dokumentarnom serijalu ‘Podvodni svijet Jacquesa Cousteaua’ (The Undersea World of Jacques Cousteau) koji je emitiran krajem 1960-ih te bio jedan od najpoznatijih serijala tog vremena. Zajedno s inženjerom Émileom Gagnanom, Cousteau je 1943. konstruirao prvi automatski spremnik sa stlačenim zrakom te je sudjelovao u kreiranju i usavršavanju druge ronilačke opreme, a za svoje je sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu dobio i odlikovanje Legije časti.

Nakon Hrvatske, filmska ekipa seli u Južnoafričku Republiku i na Antarktik, gdje će snimati do kraja prosinca. Premijera filma očekuje se na jesen 2016. godine.

Inače, ‘Odiseja’ je osmi projekt koji se u 2015. snima na području Hrvatske putem programa poticaja filmske/TV proizvodnje (tzv. mjere poticaja). Do sada je pet produkcija već obavilo snimanja na lokacijama u Hrvatskoj (Dig, Fan, Crossing Lines, Uzvodno rijekom, The Lake), dok su s produkcijom započeli animirano dokumentarni film ‘Chris the Swiss’ te trilogija o ‘Winnetou’. Do kraja godine očekuje se snimanje još tri projekta, a procjenjuje se da će sve navedene produkcije ostvariti procijenjeno 171,4 milijuna kuna prihoda, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu (kad je ostvareno 82,9 milijuna kuna prihoda) i što premašuje ukupne prihode ostvarene u prethodne tri godine otkad program postoji.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , , ,