U.K. Subs: Londonske punk legende u Zagrebu

Neuništive punk rock legende U.K. Subs sa 75. godišnjom punk rock legendom, pjevačem Charliejem Harperom na čelu, ponovo dolaze 4. veljače u Zagreb, u klub Boogaloo, u sklopu turneje kojom obilježavaju 40 godina od objavljivanja svog drugog, najprodavanijeg albuma ‘Brand New Age’. Kao predgrupe nastupit će old school punk rock grupe – Eksodus iz Zagreba i britanska The Mistakes.Londonski U.K. Subs nastavljaju konstantu turneja, služeći se motom ‘On Tour Forever’ svirajući iz godine u godinu novim punk rock generacijama. Ovoga puta obilježavaju 40. obljetnicu od objavljivanja drugog albuma ‘Brand New Age’, na kojem se nalazi njihov najveći hit ‘Warhead’, koji je postao i himna punk rock generacije.

U.K. Subs slove za predvodnike druge punk generacije uz Dead Kennedys, The Exploited, Discharge, Anti Nowhere League, GBH, Partisans, iako su svoju karijeru započeli još 1976. godine, najbitnijoj godini za punk rock. Prvi singl ‘C.I.D.’ objavili su 1978. godine i odmah se pojavili u glazbenoj TV emisiji ‘Top Of The Pops’. Kada je 1979. godine izašao njihov prvi album ‘Another Kind Of Blues’ odmah su dospjeli u prvi plan punk scene, djelomično zahvaljujući i velikoj diskografskoj kući RCA. Za njih su objavili još tri albuma s kojima su postali najpoznatiji punk rock band druge generacije i postali jedan od najuspješnijih punk rock bendova s čak sedam učešća na ‘UK Top 30’ između 1978. i 1981. godine.

Pjesma ‘Warhead’ postala je internacionalna punk himna, a 2008. se ponovo popela na top liste zahvaljujući novoj verziji snimljenoj za film ‘This Is England’. Pjesmu ‘Down On The Farm’ s albuma ‘Endangered Species’ su Guns & Roses obradili na svom albumu ‘Spaghettin Incident’. Albumi ‘Another Kind Of Blues’ (1979.), ‘Brand New Age’ (1980.), ‘Crash Course – Live’ (1980.), ‘Demolished Responsibility’ (1981.) došli su do ‘UK Top 10’ i dospjeli na listu najbitnijih punk rock albuma svih vremena. Mediji su U.K. Subs proglasili najboljim punk rock bandom nakon Sex Pistols, The Clash i Ramones.

U.K. Subs su prvi bend koji je svirao iza tadašnje ‘željezne zavjese’, u Poljskoj, zatim su obišli Sjevernu i Južnu Ameriku, Japan, Australiju, Europu, svirajući godišnje i do dvjestotinjak koncerata. U Hrvatsku su prvi put stigli 1986. godine, gdje su u tadašnjem kultnom zagrebačkom klubu Kulušić odsvirali koncert za pamćenje. Nakon toga su nas obilazili svakih par godina i bili među rijetkim bendovima koji su se usudili doći za vrijeme rata i to nekoliko puta, pa tako i 1991. Koncertni snimak iz zagrebačkog kluba Jabuka iz 1993. godine objavljen je kao bonus CD na njihovu albumu ‘Normal Service Resumed’ iz 1994. godine.

T. P.


Tagged: , , , , , , , , , ,