U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Spuštanjem platna mira, predajom ključa grada djeci i polaganjem cvjetnog vjenčića pred spomenik Ivane Brlić-Mažuranić započele su tradicionalne dječje svečanosti ‘U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić’, koje će trajati do 23. travnja.Dogradonačelnica Marina Martić Puača predala je ključeve grada djeci i time je započeo ovogodišnji Svijet bajki.

Službenom otvorenju prethodilo je ‘Druženje iz bajke’, odnosno prigodan zabavni program u sklopu kojeg su u Tvrđavi Brod održane razne dječje igre, a istog dana u 18 sati u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić uprizorena je predstava ‘Ribar Palunko i njegova žena’.

Manifestacija ‘U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić’, koja svake godine okupi veliki broj djece, održava se u spomen na lik i djelo književnice Ivane Brlić-Mažuranić. U Slavonskom Brodu ta tradicija živi već desetljećima. Naime, prva manifestacija održana je 1970. godine na poticaj najmlađe Ivanine kćeri Nedjeljke (Brlić) Mohaček, a dječje se svečanosti od tada redovito provode u travnju, mjesecu rođenja slavne književnice koji se obilježava 18. travnja.Program će se održavati na nekoliko lokacija u Slavonskom Brodu, počevši od nedavno obnovljene Kuće Brlić, Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, Gradske knjižnice Slavonski Brod, Tvrđave Brod, Muzeja Brodskog Posavlja, Trga Ivane Brlić-Mažuranić, Centra mladih, Glazbene škole Slavonski Brod… Osim upoznavanja s Ivaninim književnim djelima kao što je ilustrirana knjige ‘Šuma Striborova’, djeca će sudjelovati u brojnim aktivnostima poput likovne, fotografske, video, kazališne i radijske radionice, imati priliku pogledati brojne izložbe, uživati u koncertima i natjecati se na književnom kvizu u poznavanju opusa “hrvatskog Andersena’.

M. R. / Fotografije: Ivan Pešorda


Slavonski Brod: Dom bajki Ivane Brlić-Mažuranić


Tagged: , , , , , , , ,