Slavonski Brod: Dom bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Dom u kojem je Ivana Brlić-Mažuranić napisala neke od najljepših bajki, u Slavonskom Brodu otvara svoja vrata za javnost.

Uz priče Ivane Brlić-Mažuranić odrastale su i još uvijek odrastaju brojne generacije. Književnica je priznata u Hrvatskoj i u svijetu kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu, a s pravom je zovu hrvatskim Andersenom.

Udajom za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića 1892. godine, Ivana postaje dio ugledne građanske obitelji i doseljava u Brod na Savi  (današnji Slavonski Brod) u obiteljsku kuću Brlićevih. Tijekom života tu stvara djela koja se danas smatraju vrijednom kulturnom baštinom. Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. godine otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro i krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela.

Otad su obnovljeni fasada i krovište kuće, a 2016. godine prvi komadi namještaja poslani su na restauraciju. Cjelovita obnova započela je nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga ‘Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić’ ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna. Temeljem potpisanog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, Gradu Slavonskom Brodu i partnerima u provedbi (Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda i Turistička zajednica grada Slavonskog Broda) dodijeljeno je 13.626.052,48 kuna, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekta, što je i najveći mogući iznos bespovratnih sredstava. Preostalih 15 posto iznosa, odnosno 2.404.597,52 kuna, sufinancira Grad Slavonski Brod.

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod će dobiti novu turističku atrakciju posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu spisateljicu. U podrumu kuće Brlić nalazi se polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za događanja, degustacije i prezentacije.

Prizemlje kuće dobilo je širu turističko-kulturnu funkciju. Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje se nalazi i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije ‘U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić’ te raznih drugih prigoda. Također, prizemlje će služiti i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Ovaj dio kuće zadržao je elemente galerije, pa će na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njezinih najvažnijih pisama.

Prvi kat kuće zauzima Stan Brlić, koji se sastoji od dva salona, knjižnice, spavaće i dječje sobe, koji su zadržali autentičnost s namještajem i inventarom iz vremena kada je tu živjela i pisala Ivana Brlić-Mažuranić.

U potkrovlju kuće nalazi se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnim večerima i kulturnim prezentacijama. Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta.

Kroz ovaj projekt Kuća Brlić postaje prostor koji prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih. Također, Kuća je obogaćena prigodnim multimedijalnim i interaktivnim sadržajima kako bi se na što bolji način približila novim, mladim generacijama

F. J. / Foto: Suzana Arslani


Ivana Brlić Mažuranić: Priče iz davnine


Tagged: , , , , , , , , ,