U Zagrebu predstavljena Czarna Madonna

Svoj prvi kriminalistički roman, objavljen u izdanju Centra za kreativno pisanje (CeKaPe), spisateljica Ljiljana Matković predstavila je u zagrebačkom caffe baru Sova.
Sanja Vučković, Ljiljana Matković i Jagna Pogačnik‘Snažni, živahni i zanimljivi likovi odlika su Ljiljaninog pisanja, a na njima se temelji i ovaj roman’, kazala je književna kritičarka Jagna Pogačnik, jedna od predstavljačica romana ‘Czarna Madonna’, koji je ušao u uži izbor V.B.Z.-ovog Natječaja za najbolji neobjavljeni roman 2014.

Ljiljana Matković pozornost je izazvala svojim prvijencem ‘Muška krv’ (CeKaPe, 2010.), autobiografskim romanom koji govori o obitelji, ljubavi, patnji i odrastanju, i u čijem je središtu odnos između oca i kćeri. O njegovoj kvaliteti najbolje svjedoči činjenica da je, uz knjige istaknutih hrvatskih pisaca poput Mire Gavrana i Ludwiga Bauera, uvršten među finaliste za nagradu Fran Galović.

Široj publici poznatija kao spisateljica ljubavnih romana, a do sada ih je kao suradnica časopisa Gloria napisala preko osamdeset, Ljiljana se u knjizi ‘Czarna Madonna’ po prvi puta okušala u kriminalističkom žanru. No, kako sama kaže, ‘ljubav sve pokreće’, pa je ljubavna tematika tako ostala nezaobilazna i u ovom romanu, koji započinje ubojstvom direktora autobusnog kolodvora u Osijeku.

Kao jednu od prvih polaznica radionica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu, gdje je 2007. upisala radionicu drame, autoricu i njezin rad predstavila je voditeljica Sanja Vučković, a publika je imala prilike čuti i nekoliko odlomaka u izvedbi Jelene Zlatar i Damira Vujnovca.

Renata Cisar / Foto: CeKaPe


Pročitajte još: Ljiljana Matković: Czarna Madonna , Ljiljana Matković: Temelj svega što pišem je istina


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,