Uber vozila s dječjom sjedalicom

Uberovi korisnici u Zagrebu od sada će moći koristiti još jednu novu uslugu. Riječ je o ‘Dječjoj sjedalici’, novoj opciji unutar aplikacije koja će zasigurno razveseliti sve roditelje kojima je sigurnost djece na prvom mjestu. Uslugu je vrlo jednostavno koristiti, nakon što unutar aplikacije odaberete krajnju destinaciju, potrebno je odabrati opciju ‘Dječja sjedalica’ i zatražiti vozilo.Čak 90 vozila unutar UberSELECT usluge bit će opremljena dječjim sjedalicama, a odabrana su nova i prostranija vozila kao i najbolje ocijenjeni vozači. U Uberu je sigurnost korisnika na prvom mjestu te su upravo zato odlučili dodatno unaprijediti svoju uslugu.

‘Sigurnost nam je iznimno važna, na njoj kontinuirano radimo i nastojimo je unaprijediti te učiniti još pristupačnijom za sve naše korisnike. To je razlog zbog kojeg smo odlučili pokrenuti novu uslugu Dječja sjedalica u suradnji s našim partnerima Abrakadabrom i Recarom. Od sada će svi korisnici Ubera koji žele sa svojim djetetom otići u vrtić, školu, park ili centar grada moći jednostavno u aplikaciji odabrati opciju Dječja sjedalica i vozilo sa sjedalicom doći će po njih’, rekao je Davor Tremac, generalni direktor Ubera za jugoistočnu Europu.

Udruga Roda redovno provodi akcije edukacije roditelja o korištenju autosjedalica, no njihovi podaci i dalje pokazuju zabrinjavajuće brojke. Stradanje djece u prometu vodeći je pojedinačni uzrok smrti djece do 14 godina starosti u Hrvatskoj. Stoga je iznimno bitno kontinuirano educirati roditelje i širu javnost o važnosti sigurnosti djece u vozilu.

Mandica Petričević, voditeljica projekta ‘Sigurno u autosjedalici’ iz Udruge Roda istaknula je važnost uporabe dječjih autosjedalica kako bi se spriječile ozbiljne i smrtonosne ozljede djece pri sudaru: ‘Dječje autosjedalice, kada se pravilno koriste, smanjuju rizik smrti uslijed sudara čak do 70%, te rizik ozbiljnih ozljeda do 60%. Sigurna sam da će ova Uberova inicijativa doprinijeti sigurnosti najmlađih na cestama i drago mi je vidjeti da se ulaže trud u podizanje svijesti i edukaciji javnosti o važnosti upotrebe autosjedalica.’

Uber vozila bit će opremljena Recaro Young Sport Black sjedalicama koje imaju certifikat ECE R44, te su usklađene sa sigurnosnim standardima Europske Unije, a pogodne su za djecu od 9 do 36 kilograma, odnosno od 9 mjeseci do 12 godina.

M. D.