Ukoričene drame Ivora Martinića

Jedan od najzanimljivijih mladih dramatičara poznat je po dramama ‘Moj sin samo malo sporije hoda’ i ‘Drama o Mirjani i ovima oko nje’, koje je ukoričila Fraktura.
Moj sin samo malo sporije hodaU Martinićevim se dramama ništa ne mijenja i stoga kao da se ništa i ne događa, barem ništa bitno. Drama se tu već dogodila. Dijalozi, ogoljeni do gotovo beznačajnih rečenica, govore o svađama, ljubavi i patnjama koje su se već dogodile, odnosima koji su završeni, ali još uvijek postoje. (…) Sporedni likovi, neka nevidljiva mačka i neki nevidljivi muž, dobivaju najintenzivniji moment unutar dramske strukture.
Otkud im to pravo? Patnja ne bira između bogatih i siromašnih, plavih i smeđih očiju, mačke i djeteta. Kao i bolest, s kojom živiš i učiš život. Vježbaš. Kad bismo samo to mogli prihvatiti.
Diana Meheik

Zagreb, 260410. Ivor Martinic dramaturg Foto: Davor Pongracic / CROPIXIvor Martinić rođen je 1984. u Splitu. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao dramaturg surađivao je s kazalištima u Zagrebu i Rijeci. Redovito surađuje s dramskim programom Hrvatskog radija, gdje su izvedene sve njegove drame. Piše drame, radiodrame i scenarije.

‘Drama o Mirjani i ovima oko nje’ praizvedena je u beogradskom Jugoslovenskome dramskom pozorištu u veljači 2010. Iste godine postavljena je u Mestnom gledališču ljubljanskom u režiji Dušana Jovanovića i Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u režiji Anje Maksić Japundžić.

Drama ‘Moj sin samo malo sporije hoda’ praizvedena je u Zagrebačkome kazalištu mladih 2011. u režiji Janusza Kice. Drame su mu prevedene na desetak jezika i dobitnik je niza nagrada.

Fraktura

Tagged: , , , , , , , , , , ,