Uskočka kapa Crvenkapica – dragulj baštine Senja

Građani i prijatelji Senja te turisti, koji će se u srijedu, 16. kolovoza naći na senjskoj Beloj rivi u 10 sati, nazočit će performansu kojim će početi veliki interdisciplinarni projekt ‘Crvenkapice’ u svrhu brendiranja nacionalne kulturne baštine – šivanja senjske kape Crvenkape.‘Crvenkapica’ je interdisciplinarni višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije s neizbježnim segmentom očuvanja, prezentacije te brendiranja nacionalne kulturne baštine. Opći cilj projekta je promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija.

O kapi Crvenkapi, od milja Crvenkapici, ima tek nekoliko stručnih elaborata. Neke studije govore da senjska kapa Crvenkapa vuče svoj korijen od nošnje Ilira, a u današnjoj izložbenoj postavi u tvrđavi Nehaj nosi je uskočki zastavnik. Ovim se projektom dragulj baštine grada Senja i Hrvatske prezentira široj javnosti tako da se po predlošku izvorne kape, na nizu radionica na javnom otvorenom prostoru trgova i ulica diljem Hrvatske, šivaju dijelovi kape (pačvorci) u dovoljno velikom broju da se od njih sašije najveća kapa Crvenkapa. Projekt službeno započinje u Senju, a kasnije će se odvijati u etapama. Uključivat će odabrane sudionike sa senzibilitetom za umjetnost, povijest i čuvanje nacionalne kulturne baštine i trajat će tri godine

Autorica ‘Crvenkapice’ je senjska umjetnica Marija Zudenigo. Voditeljica projekta je Andrea Perkov iz Zagreba, a nositelj projekta Kazalište Lutonjica iz Zagreba. Šivanje i sklapanje crvenih komada tkanine sa željama, porukama, zapisima povjereno je udrugi Kombinat – kreativnom timu Artmašina iz Rijeke.

M. V.

Tagged: , , , , , , , , ,