Uskrs uz slasna veganska jela

Svako jelo, odnosno njegovu teksturu i okus, lako je „veganizirati” uz pomoć dobrog odabira sastojaka i začina. Ovi veganski recepti zadovoljit će i najizbirljivije sladokusce.

Prijatelji životinja povodom Uskrsa nude nekoliko recepta koji su puno bolja opcija za okoliš, naše zdravlje i, naravno, životinje, koje su najčešći razlog zašto se ljudi odlučuju na veganski način života. Za tradicionalno obiteljsko druženje za punim stolom preporučuju suosjećajnu opciju: proljetnu krem juhu s graškom i špinatom, sejtan šunkicu u kruhu posluženu s mladim lukom i umakom od hrena, proteinsku salatu, vegansko jaje i pincu.

Umjesto kupnje kunića, pilića i drugih životinja koje će biti zaboravljene nakon Uskrsa, svatko tko ima uvjete može udomiti psa ili mačku te tako nesebično pomoći. Drvena jaja etički i ekološki su najispravnija, a potrajat će desetke godina. ‘Ne moramo se odreći tradicije, već okrutnosti koja ne treba ići uz tradiciju’, zaključuju Prijatelji životinja.

Pinca

Sastojci: 1 kg glatkog brašna, 40 g svježeg kvasca, 200 g margarina, 220 g šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, pola žličice kurkume, 5 dl sojinog mlijeka, korica 1 naranče, 1 čašica ruma, pola šalice grožđica, 3 žlice jabučnog sirupa

Priprema: U zdjelici izmrviti kvasac, dodati pola žličice šećera i 1 dl mlakog sojinog mlijeka. Ostaviti na toplome 15-ak minuta da se diže i zapjeni. Prosijati brašno, dodati šećer, vanilin šećer, sol, kurkumu, narančinu koru. U to dodati kvasac, otopljeni margarin i ostatak toplog mlijeka. Smjesu dobro izmijesiti sve dok površina ne postane glatka. Tijesto zatim prebaciti u pobrašnjenu posudu, pokriti krpom i ostaviti da se diže najmanje 8 – 10 sati ili preko noći. Grožđice staviti da omekšaju u malo posoljene vode. Nakon dizanja, u tijesto dodati ocijeđene grožđice, razdijeliti ga na tri jednaka dijela i oblikovati kugle. Svaki komad posebno staviti na papir za pečenje i ponovno ostaviti dizati. Nakon nekoliko sati na svakoj lopti tijesta napraviti tri duboka reza s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 180 °C, oko 45 minuta. Kada je gotovo, još vruće preliti jabučnim sirupom.

Na stranici www.prijatelji-zivotinja.hr mogu se pronaći recepti za veganska uskrsna jela u kojima mogu uživati svi, neovisno o načinu prehrane te dodatne informacije o raznim prednostima biljnih jela i proizvoda.

Foto: Prijatelji životinja

Prigodni uskrsni koncerti u Zagrebu


Tagged: , , , , , ,