Ususret Goranovu proljeću: Odvalimo se poezijom

I dok zima još ne posustaje, zazivamo proljeće poezijom! Centar za kreativno pisanje iz Zagreba poziva ljubitelje poezije na prvu ovogodišnju pjesničku tribinu ‘Odvalimo se poezijom’ koja se održava u petak, 3. veljače, u 19 sati u baru Botaničar, Trg marka Marulića 6, Zagreb.

Na tribini gostuju dobitnici Gorana za mlade pjesnike – Branko Čegec, Miroslav Kirin, Mateja Jurčević, Alen Galović i Stipe Odak. O pisanju, poeziji i iskustvu Gorana s autorima razgovara pjesnikinja Sanja Baković. Uz autorsko čitanje, tu su i glumci Matija Major i Tana Mažuranić koji će čitati poeziju ostalih Goranovaca.

‘Odvalimo se poezijom’ spontani je projekt izrastao iz istraživanja i uživanja u poeziji najrazličitijih autora i poetika, kojeg je na svojem facebook profilu započela Sanja Baković 2015. godine. Projekt je postao dijelom web stranice Centra za kreativno pisanje, a u 2016. započeli su s organiziranjem tematskih poetskih tribina na kojima Baković ugošćuje domaće pjesnike i pjesnikinje.

Branko Čegec, pjesnik, pisac, urednik, izdavač, dobitnik je nagrade Goran za mlade pjesnike 1980. godine za rukopis ‘Eros-Europa-Arafat’. Od 1999. godine do 2007. godine bio je predsjednik Odbora pjesničke manifestacije Goranovo proljeće. Objavio je sedam knjiga poezije. Goranov vijenac za ukupan prinos hrvatskoj suvremenoj poeziji dobio je 2013. godine, te Kiklopa za knjigu ‘Pun mjesec u Istanbulu’ 2012. godine.

Miroslav Kirin, pjesnik, književnik i prevoditelj, dobitnik je Gorana za mlade pjesnike 1989. godine za rukopis ‘Od nje do vječnosti’. Objavio je ukupno šest zbirka poezije i autobiografsku proznu knjigu ‘Album’ za koju 2001. godine osvaja nagradu Jutarnjeg lista.

Mateja Jurčević je studentica komparativne književnosti i kroatistike, pjesnikinja, 2016. godine za rukopis ‘Paranoja’ dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike.

Alen Galović, pjesnik, novinar i urednik, Gorana za mlade pjesnike dobio je 1994. godine za zbirku pjesama Malo tijelo jutra.

Stipe Odak, pjesnik, pisac, diplomirao je teologiju, sociologiju i komparativnu književnost. Gorana za mlade pjesnike osvojio je 2013. godine za rukopis ‘Trobojno bijelo’. Nakon toga, 2015. godine objavio je knjigu poezije ‘Svjetlopisi’ za koju je dobio nagradu Tea Benčić Rimay.

CeKaPe

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,