Uzbudljiv koncertni raspored festivala JazzHR

U Francuskom institutu u Zagrebu, predstavljen je bogat i uzbudljiv koncertni raspored kojim JazzHR Hrvatskoga društva skladatelja ulazi u 2024. godinu.

Na početku JazzHR Sezona s tri termina i šest koncerata, koji će se od veljače do travnja održati u Maloj dvorani Lisinski (28.2., potom 20.3.i 24.4.), a zatim i proljetni JazzHR Festival s još šest koncerata koji nas od 8. do 10. svibnja očekuju u Tvornici kulture.

Umjetnička ravnateljica JazzHR-a Lana Janjanin najavila je fantastičan niz hrvatskih i inozemnih imena, a među brojnim glazbenicima posebno se ističu neki od headlinera: prije svih nova zvijezda jazza, talijanska pijanistica i pjevačica Francesca Tandoi, koju uspoređuju i s Dianom Krall, kao i francuska pjevačica jedinstvene pojave i stila Camille Bertault, koju Vanity Fair opisuje kao ‘novi glas jazza’.

Među atraktivnim imenima JazzHR Sezone kroz sljedeća tri mjeseca u Zagrebu dočekujemo i mladu mađarsku jazz hornisticu Fanni Pósa, potom hrvatskog virtuoza na gitari Darka Jurkovića Charliea, slovensko ‘čudo od djeteta’, a danas priznatog vibrafonista Vida Jamnika, kao i otkačenu petorku iz Poljske, članove banda Unleashed Cooperation.

Opuštenoj atmosferi na press konferenciji pridonijeli su i gosti glazbenici, koji također nastupaju na JazzHR-u: naš priznati gitarist Davor Doležal uz pijanista iz njegova kvarteta Nikolu Šanteka, a pridružila im se i talentirana vokalistica i skladateljica Ajda Stina Turek, koja je za ovu prigodu doputovala iz Slovenije. Kao poseban gost večeri na koncertu Davor Doležal Quarteta najavljen je i veliki jazz pijanist Matija Dedić.

Sve je to, pak, fantastična uvertira u novo proljetno izdanje JazzHR Festivala s kojim nas od 8. do 10. svibnja očekuje još niz novih koncertnih doživljaja u Tvornici kulture powered by JazzHR.

Na konferenciji je najavljen i početak suradnje JazzHR-a s Turističkom zajednicom grada Čakovca koja svoju sredinu želi turistički brendirati kao ‘grad jazza’. Stoga je to bila i prigoda da se najave dva svjetska imena koja nas uskoro očekuju u Čakovcu, obojica dobitnici Grammyja: već 17.2. američki banjo virtuoz Béla Fleck, a 15.5. i slavni američki jazz i crossover trubač Chris Botti.

B. S. / Foto: Matej Grgić


Tagged: , , , , ,