Vakula i Nik Titanik objavili meteoslikovnicu

Nik Titanik i Zoran Vakula. Kombinacija na prvi pogled djeluje čudna. Neobična.Zoran, poznatiji kao Vakula, meteorolog – prognostičar, koji svakodnevno piše o (ne)vremenu i zanimljivostima vezanim za meteorologiju. Nik Titanik – vrsni karikaturist, osobito politički, koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu.

Obojica se gotovo svakodnevno spominju u kojekakvom kontekstu. Ne uvijek pozitivnom. No, ovaj put bi trebali. Pokrenuli su projekt meteoslikovnica pod nazivom ‘Vremenaste priče’, u kojem su obojica skoro pa početnici.

Jedan piše, drugi crta. I to za djecu. Primarno za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali poneku će zanimljivost vjerojatno naći i stariji. Možda i mlađi.

Nakon upoznavanja i suradnje zahvaljujući Hrvatskom društvu karikaturista i međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije, koja još uvijek traje, njih dvojica su ‘kliknuli’ i pripremili prvu od planirane serije od 12 slikovnica na temu meteorologije.

Cilj im je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Prva je priča ‘Vjetropirasta’. Ali ne zato što su njih dvojica vjetropirasti – lakomisleni, i sve olako shvaćaju i nepromišljeno se upuštaju u ovaj projekt (iako bi neki mogli i tako komentirati) nego zato što govori o vjetru. Što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova…

Hoće li nas vjetrovi dopuhati do pojašnjenja oblaka, sunca, kiše, snijega i drugih meteoroloških pojava ovisi i o kvaliteti ‘Vjetropiraste’ – koja nije samo slikopriča, nego djelomično i bojanka, a sadrži i križaljku, premetaljke i rebuse.

Izdavač slikovnice je Nik Titanik Studio, prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija, stripova i slikovnica.

Slikovnica će se moći kupiti preko linka: niktitanikstudio.com/slikovnica a uskoro i u boljim knjižarama.

S. P.


Tagged: , , , , , , , ,