Vanessa Redgrave: Puno sam naučila iz svojih uloga

Britanska glumica, utjecajna politička aktivistica i humanitarka Vanessa Redgrave gostovala je u prepunom zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) gdje se, uz priču o svome odrastanju, glumi i kazalištu, osvrnula i na aktualnu migrantsku krizu u Europi, prenosi portal Zagreb IN.
Vanessa Redgrave -HNK‘Znam da su Hrvati sjajni u pomaganju izbjeglicama. Britanska vlada u tome je grozna, mislim da se Europa općenito ne nosi dobro s tim problemom’, kazala je Vanessa Redgrave dodajući da njezini sunarodnjaci, među kojima su brojni umjetnici, intelektualci i znanstvenici, pojedinačno ipak pomažu koliko mogu.

Vanessa Redgrave dugi je niz godina aktivna politička aktivistica, a kao djevojčica je i sama iskusila život izbjeglice. Naime, tijekom 2. svjetskog rata s obitelji je bila prisiljena živjeti na selu kod rođaka, a za sebe kaže da je bila ‘raseljena osoba’. ‘Ono što smo tada proživljavali, događa nam se i danas’, rekla je.

U razgovoru s filozofom i književnikom Srećkom Horvatom, kao gošća ‘Filozofskog teatra’ u HNK, prisjetila se i svojih početaka u kazalištu, a počela je glumiti već sa četiri godine. ‘Odrasla sam zarađujući vrlo malo u kazalištu’, kazala je slavna glumica koja od glume, kao niti od svog aktivizma i humanitarnog rada nikad nije odustala.

‘Većina glumaca, da bi uopće bili glumci, moraju biti vrlo hrabri jer život je to prepun prevrata. No puno sam naučila u životu i o životu iz komada u kojima sam glumila’, rekla je Vanessa Redgrave spominjući i neke svoje neslavne uloge, poput Kleopatre za koju kaže da je bila loša, kao i pokušaje pisanja dramskih tekstova.

Renata Cisar / Foto: HNK
Opširnije na: Zagreb IN


Vanessa Redgrave
Vanessa Redgrave gošća Filozofskog teatra

Tagged: , , , , , , , , , ,