Vanessa Redgrave gošća Filozofskog teatra

U nedjelju, 18. listopada (19.30 sati) gošća Filozofskog teatra u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) proslavljena je britanska glumica Vanessa Redgrave. Razgovor s njom vodit će filozof Srećko Horvat.
Vanessa Redgrave‘Dame i gospodo, danas je rođena velika glumica, Laert ima kćer’, glasovita je rečenica koju je 30. siječnja 1937. izgovorio legendarni Laurence Olivier u stanci izvedbe ‘Hamleta’ u londonskom kazalištu Old Vic, najavivši rođenje kćeri svoga kolege Michaela Redgravea, koji je te večeri igrao Laerta, i njegove supruge Rachel Kempson. Nakon prve uspješne sezone, Filozofski teatar otvara novu sezonu upravo s Vanessom Redgrave. Arthur Miller i Tennessee Williams prozvali su je ‘najvećom živućom glumicom’, a do današnjeg dana Vanessa Redgrave ostaje jedinom britanskom glumicom koja je osvojila Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Cannes i Golden Globe. Časopis The Stage uvrstio ju je 2010. na deveto mjesto liste najvećih glumica svih vremena. Odigrala je više od trideset uloga na West Endu i Broadwayu, od kojih su najpoznatije one u predstavama ‘Godina magičnog razmišljanja’, ‘Dugo putovanje u noć’, ‘Vozeći gospođicu Daisy’.

Uz bogatu kazališnu karijeru, glumila je u više od osamdeset filmova, šest puta je nominirana za Oscara, te je dobila Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu ‘Julia’ (Fred Zinnemann, 1977.). Filmovi u kojima je glumila, poput ‘Isadore’ (Karel Reisz, 1968.) i ‘Blow-up’ (Michelangelo Antonioni, 1966.), spadaju u klasike filmske povijesti. Osim po glumi, Vanessa Redgrave poznata je i po svome aktivističkom radu koji seže od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, preko borbe za Palestinu, pa sve do posjećivanja Sarajeva tijekom okupacije; bila je i ostala veliki kritičar ‘rata protiv terora’, te nikada nije posustala u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni i Hercegovini, nekoliko je puta posjetila i podržala tuzlanske radnike.

Zbog svoga aktivističkog angažmana često je gubila uloge i zatvarala su joj se mnoga vrata, ali od aktivizma – što će biti i jedna od glavnih tema razgovora i druženja s Vanessom Redgrave u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu – nikada nije odustala.

HNK


Thomas Piketty
Thomas Piketty: Gost Filozofskog teatra

Slavoj Žižek-Filozofski teatar
Slavoj Žižek gost Filozofskog teatra

Tagged: , , , , , , , , , ,