VBZ nagrada: 12 polufinalista u utrci za 100.000 kuna

Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je 12 polufinalista VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.
Do 10. veljače, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 82 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koju izdavačka kuća VBZ dodjeljuje već 16. put.

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istovjetnoj poziciji kao i ona već afirmiranih autora.

Osim novčane nagrade od 100.000 kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

šifra:AEROX233; roman:AEROX233
šifra:BOLNICA222-25; roman: Pisma iz Vinogradske
šifra: DadoVoragoo; roman: Zagorski Dubrovnik
šifra: Facel Vega; roman: Albert
šifra: JopaTakpaa; roman: Crveni celofan
šifra: LORA; roman: Da volim
šifra: ORSULA; roman: Ostalo je šutnja
šifra:pierrettee lunaire; roman: Dobradevojkaa
šifra: PUNK JE MRTAV; roman:GHOSTarbajterSS
šifra:REBEKADVV; roman: Vraćanja
šifra: umiljato janje; roman: Pavelova prva ljubav
šifra: Žuti žutuju crveni putuju; roman:Sampass

Nagradu VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2019. godine dobili su ‘Živi i mrtvi’ Josipa Mlakića, ‘Wonderland’ Marinka Koščeca, ‘Escajg za teletinu’ Jelene Marković, ‘Koljivo’ Davora Špišića, ‘Kad je bio juli’ Nure Bazdulj Hubijar, ‘Pravi se da ovo nisi vidio’ Hrvoja Šalkovića, ‘Nula nemo’ Svjetlane Gjoni, ‘Beograd za pokojnike’ Predraga Crnkovića, ‘Proljeće u Karolinentalu’ Dragana Pavelića, ‘Vođa’ Aleksandra Novakovića, ‘Naročito ljeti’ Ankice Tomić, ‘Brdo’ Ivice Prtenjače, ‘Susjed’ Marine Vujčić, ‘Knjiga žalbe’ Ivice Ivaniševića, ‘Specijalna potreba’ Lade Vukić, ‘Divljakuša’ Marine Šur Puhlovski te ‘Katarina, Velika i Mala’ Olje Knežević.

L. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,