Crnogorska književnica Olja Knežević dobitnica VBZ-ove nagrade

VBZ-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena je Olji Knežević za roman ‘Katarina, Velika i Mala’. Svečanost dodjele održana je u Mramornoj dvorani Guvernerovoj palači u Rijeci, u sklopu 12. Vriska – festivala autora i sajma knjiga.Otisnuti primjerak romana i kristalnu statuu, rad Ivice Propadala, nagrađenoj autorici uručili su direktor VBZ-a Mladen Zatezalo, članica žirija Jagna Pogačnik i Sandra Karić u ime sponzora Tisak Medije. Svečanost dodjele pratio je jazzerski Zoran Majstorović Trio – jazz glazbenici, a ceremoniju je vodila novinarka Blaženka Leib.

Do 1. veljače 2019., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, a žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić između šest finalista odlučio je nagraditi roman ‘Katarina, Velika i Mala’ (prijavljen pod istom šifrom) uz obrazloženje: Može li se danas još uvijek uvjerljivo i zanimljivo, bez ponavljanja već pomalo stereotipnih situacija iz kataloga tzv. stvarnosne proze, pisati o turbulentnim vremenima, od odrastanja u osamdesetima do danas, na prostorima koje su nekada povezivale zajedničke granice, potom razdvajao rat, a danas susjedski odnosi i slične tranzicijske i posttranzicijske situacije? Sudeći po romanu što ga je žiri nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman izabrao za ovogodišnjeg laureata, očito je da može… Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje, u romanu u kojem nema čvrsto postavljenog žanrovskog modela, niti rasipanja u mnoštvu motivsko-tematskih preokupacija, ‘Katarinu’ vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora, ali uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po snažnim, neprilagođenim, hrabrim i prije svega likovima punim strasti, kakva je nedvojbeno Katarina.

Osim novčane nagrade od 100.000 kuna bruto, autorici je pripalo pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.

Olja Raičević Knežević rođena je u Podgorici, Crna Gora. Srednju školu završila je u Kaliforniji, engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. U Londonu, na Birkbecku, magistrirala je kreativno pisanje, s posebnom pohvalom za najbolji magistarski rad 2007./2008. godine, iz kojeg je nastao njezin prvi roman ‘Milena & druge društvene reforme’, prvi put objavljen 2011. godine u Crnoj Gori, 2012. u Hrvatskoj te 2015. u Srbiji. U raznim je antologijama, književnim časopisima i na portalima objavljivala priče na crnogorskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Za crnogorske i hrvatske novine napisala je više od osamdeset kolumni/priča, a neke od njih čine zbirku pod nazivom ‘Londonske priče juga’ objavljenu 2013. godine. Njezin drugi roman ‘Gospođa Black’ objavljen je 2015. godine u Crnoj Gori i Srbiji. Trenutačno živi i radi u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva pisaca.

I. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,