VBZ: 6 rukopisa u finalu nagrade za neobjavljeni roman

Svečana dodjela VBZ-ove nagrada za najbolji neobjavljeni roman 2018. godine održat će se u Rijeci, 16. svibnja, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a u okviru tradicionalnog međunarodnog književnog festivala vRIsak.Žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je šest finalista:
šifra: 2012 – 2018; naslov romana: ‘Tko ako ne ja’
šifra: Afrodita ; naslov romana: ‘Sonata’
šifra: Cuica de Noord; naziv romana: ‘Ne vidim te, Velverine’
šifra: Hoćemo li sutra u kino; naziv romana: ‘Hoćemo li sutra u kino’
šifra: Zaljubljenost; naslov romana: ‘Zaljubljenost’
šifra: Tea; naziv romana: ‘Ljekoviti rječnik’

Do 15. siječnja, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 112 rukopisa pod šifrom. Osim novčane nagrade od 100.000 kuna bruto i kristalne skulpture, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.
Pobjedniku natječaja nagrada će biti dodijeljena u Rijeci 16. svibnja 2018. u sklopu 11. festivala autora Vrisak.

‘Iznimno smo zadovoljni što smo uz pomoć glavnih partnera, tvrtki Dalmacijavino i Pipi, te sponzora Znanja i Tisak Medije uspjeli održati ovaj vrijedni projekt, a nagradu je potpomoglo i Ministarstvo kulture svojim programom Poduzetništvo u kulturi’, poručuju iz VBZ-a.

Ova regionalna nagrada već je više od desetljeća važan faktor u održavanju i oživljavanju književne scene i projekt koji su prepoznali pisci, svi oni koji aktivno djeluju u kulturi, mediji i čitatelji. Koliko je nagrada važna za vidljivost pobjedničkog romana i samog autora, mnogo je pokazatelja. Primjerice, u HNK-u Zadar izvedena je predstava prema prošlom pobjedničkom romanu Lade Vukić ‘Specijalna potreba’, a englesko izdanje romana ‘Brdo’ Ivice Prtenjače, konkuriralo je za najvažniju nagradu koja se dodjeljuje djelima prevedenim na engleski jezik International Dublin Literary Award 2018.

Dosadašnji dobitnici nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman od 2002. do 2016. godine bili su Josip Mlakić za roman ‘Živi i mrtvi’, Marinko Koščec za ‘Wonderland’ i Jelena Marković za ‘Escajg za teletinu’, Davor Špišić za ‘Koljivo’, Nura Bazdulj Hubijar za ‘Kad je bio juli’, Hrvoje Šalković za ‘Pravi se da ovo nisi vidio’, Svjetlana Gjoni za ‘Nula nemo’, Predrag Crnković za ‘Beograd za pokojnike’, Dragan Pavelić za ‘Proljeće u Karolinentalu’, Aleksandar Novaković za roman ‘Vođa’, Ankica Tomić za ‘Naročito ljeti’, Ivica Prtenjača za roman ‘Brdo’, Marina Vujčić za roman ‘Susjed’ te Lada Vukić za roman ‘Specijalna potreba’ i Ivica Ivanišević za roman ‘Knjiga žalbe’.

Z. S.


Marina Vujčić – Susjed

Ivica Prtenjača-VBZ nagrada
Ivica Prtenjača dobitnik V.B.Z.-ove nagrade
Tagged: , , , , , , , , , , , ,