VBZ obnavlja natječaj za najbolji neobjavljeni roman

Izdavačka kuća V.B.Z. jedanaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Glavni sponzori nagrade su Tisak Media i Jana ‘voda s porukom’.
 Zoran-Simić-Boško-Zatezalo-Anela-Mišanec-Zoran-Ferić-i-Drago-GlamuzinaFoto: Zoran Simić (koordinator projekta), Boško Zatezalo (direktor V.B.Z.-a), Anela Mišanec (predstavnica Tisak Media), Zoran Ferić (predsjednik žirija) i Drago Glamuzina (glavni urednik V.B.Z.-a).

Najboljem romanu, koji u rukopisu pristigne na natječaj, bit će dodijeljena  V.B.Z. – Tisak Media književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000 kuna. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 1. kolovoza, a rukopisi se predaju pod šifrom. Tekst javnog natječaja s detaljnim propozicijama dostupan je na www.vbz.hr.

Upravo zato što je situacija u hrvatskom izdavaštvu danas gotovo katastrofalna, što smo suočeni s drastičnim smanjenjem prodaje, ubrzanim urušavanjem knjižarskog sustava, protjerivanjem kulturnih rubrika iz medija, gotovo potpunim nestankom književne kritike te gašenjem najvažnijih nagrada, smatramo da kao izdavač, koji je svojim izdanjima godinama sudjelovao u profiliranju hrvatske i regionalne književne scene, trebamo na svaki način poticati čitanje i pisanje, te graditi kulturne mehanizme koji je obnavljaju i ojačavaju, poručuju iz V.B.Z.-a.

Stoga su uz podršku Tisak Medije, najagilnijeg i najuspješnijeg knjižarskog lanca danas u Hrvatskoj, te podršku Jane ‘vode s porukom’, nakon dvogodišnje stanke odlučili ponovo raspisati natječaj za najbolji neobjavljeni roman. ‘Vjerujemo da je u vremenu krize ova regionalna nagrada snažan način poticanja i pisanja i čitanja, te smo iznimno zadovoljni što smo u Tisak Mediji i Jani pronašli partnere koji razumiju njezinu važnost za ovaj kulturni prostor, te za uspostavljanje regionalnih književnih veza’, rečeno je na press konferenciji u Knjižarsko-galerijskom centru Fadil Hadžić u Zagrebu.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman u razdoblju od 2002. do 2010. godine bili su Josip Mlakić za roman ‘Živi i mrtvi’, Marinko Koščec za roman ‘Wonderland’ i Jelena Marković za roman ‘Escajg za teletinu’, Davor Špišić za ‘Koljivo’, Nura Bazdulj-Hubijar za ‘Kad je bio juli’, Hrvoje Šalković za ‘Pravi se da ovo nisi vidio’, Svjetlana Gjoni za ‘Nula Nemo’, Predrag Crnković za ‘Beograd za pokojnike’, Dragan Pavelić za ‘Proljeće u Karolinentalu’, Aleksandar Novaković za roman ‘Vođa’ i Ankica Tomić za ‘Naročito ljeti’.

VBZ

Tagged: , , , , , , , , , , ,