Večer Vivaldijevih sonata

Na početku posljednjeg festivalskog tjedna 45. Varaždinskih baroknih večeri, Krešimir Lazar na baroknom violončelu i Krešimir Has na čembalu izveli su u varaždinskoj crkvi sv. Florijana devet Sonata za violončelo Antonija Vivaldija.
Varaždin-Večer Vivaldijevih sonata‘Vivaldijeve sonate rijetko se izvode, a pogotovo je rijedak ovakav podvig odsvirati devet sonata na čembalu i violončelu u jednoj večeri. U umjetničkom smislu sonate su umjetnički i estetski snažne’, istaknuo je Krešimir Lazar, varaždinski violončelist i izvanredni profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.

‘Surađujemo već godinama i radimo sistematski i ciljano naše programe, osmišljavamo sa smislom i takav je i ovaj program za Varaždinske barokne večeri. Rezultati naše suradnje je i  Marcello projekt čiji CD predstavljamo u sklopu ovog koncerta, a ovaj Vivaldijev projekt uistinu je vrijedan i pomno je pripremljen i voljeli bismo da ostane zapisan kao trajna uspomena’, dodaje Krešimir Has, orguljaš i čembalist koji je svoju umjetničku djelatnost usmjerio glazbi visoke renesanse i baroka.

Lazar i Has su se 2011. godine na 41. Varaždinskim baroknim večerima upisali među laureate festivalskih nagrada za zajednički koncert pod nazivom ‘100 godina violončela’, a hoće li za svoj novi umjetnički podvig i izvedbu sonata u integralnom obliku ponovno biti nagrađeni za Varaždinskim baroknim večerima, znat će se već sutra kada će u 18 sati u Gradskoj vijećnici na prigodnoj svečanosti biti dodijeljene nagrade ovogodišnjim laureatima.  U konkurenciju za festivalske nagrade ulaze i dva večerašnja koncerta.

U 19 sati u Katedrali će koncert s Bachovim djelima održati varaždinski orguljaš Višeslav Jaklin, dok u 21 sat u Glazbenoj školi u povodu 330 obljetnice rođenja J. S. Bacha koncert nastupa čembalistica Višnja Mažuran, rođena Varaždinka koja je tijekom gotovo pet desetljeća rada ostvarila zavidnu karijeru u domovini i inozemstvu, a među brojne osvojene nagrade za svoje muziciranje upisuje  i nagrade Varaždinskih baroknih večeri – Ivan Lukačić, Kantor i Jurica Murai. Ove godine o dobitnicima nagrada Ivan Lukačić za muzikološki rad i najviši izvodilački domet ansambla, te Jurica Murai za najbolju interpretaciju odlučuje tročlani žiri na čijem je čelu Nataša Maričić, a članovi Dada Ruža i Predrag Šantek.

VBV


Varaždin-Glazba s dvora Louisa XIV
Glazba s dvora Louisa XIV.
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,