Veseli ples s konjima na ranču u Dugom Selu

U moru tmurnih vijesti otkako je koronavirus došao u naše krajeve, malo je toga što nam može izmamiti osmijeh na lice. No, u Dugom Selu, u prekrasnom ambijentu JK Western ranča, Jadranka Kamberović zajedno s kćeri Vanessom zaplesala je s konjima na vesele ritmove violista Marija Rucnera, njihova dugogodišnjeg prijatelja.

Iako su i sami prošli teško razdoblje Gin Tonic, Mr.Little Smoke i Hercules, koji je za dlaku izbjegao klaonicu, danas kada je mnogima teško, odlučili su malo zanjihati kukove i izvesti par plesnih trikova kako bi razveselili sve velike i male, koji u ovom trenutku moraju ostati kod kuće. Budući da je škola jahanja trenutno zbog koronavirusa zatvorena, imali su široki podij za veseli ples koji će vas sigurno razveseliti.

Jadranka Kamberović s kćeri Vanessom (koja je stekla kvalifikacije VK Horses) već deset godina spašava konje iz loših tretmana i vodi školu jahanja. Na njihovu ranču oazu ljubavi i dobru zabavu našli su konji koji su godinama bili loše tretirani, magarac kao i par pasa koje su udomile iz skloništa. Tu ljubav prema životinjama uočio je i Mario Rucner te je spasio i doveo na ranč dvije koze koje su se dobro uklopile u ovo životinjsko carstvo. Svi zajedno čine veselu obitelj u kojoj ove zahvalne životinje pokazuju zavidne vještine.Svoj život u Njemačkoj i posao u uredu, Jadranka Kamberović je prije dvadesetak godina zamijenila treniranjem konja u Hrvatskoj, otvorivši ranč u Dugom Selu. U mlađim danima bila je dvostruka državna prvakinja u kick boxu, a danas uz to što podučava u svojoj školi jahanja i sama izvodi vratolomije na konjima kao što su stoj na rukama na konju, salto i razne druge akrobacije. Ova 50-godišnjakinja može se pohvaliti zavidnom kondicijom. ‘Jako puno radimo s djecom i sretne smo što ih uz pomoć konja i ljubavi, koju naši spašeni ljubimci daju, možemo nakratko odvratiti od sjedenja za kompjutorom. Iskustvo rada s djecom stekla sam još u Njemačkoj i podučila svim vještinama svoju kćer Vanessu’, rekla je veselo Jadranka.

A Vanessa Kamberović još od malih nogu krenula je majčinim stopama. ‘Aktivno sam se počela baviti jahanjem s 12 godina, sudjelovala na raznim natjecanjima, osvojila prvo mjesto u Garčinu u daljinskom jahanju na 40 km i nedavno u Texasu, Njemačkoj, Italiji i Sloveniji dodatno usavršila svoja znanja o treniranju konja’, rekla je Vanessa.

Danas je na ranču preuzela treniranje i rad s konjima dok se majka više posvetila školi jahanja. Zajedno sa svojom ekipom svakodnevno uveseljavaju posjetitelje. Iako su trenutno posjeti zabranjeni a škola zatvorena, u ovim teškim trenucima zaplesali su za cijelu Hrvatsku. U plesu sudjeluju Hercules, njihov penzioner koji će uskoro navršiti 27 godina i još zavidno giba kukovima i izvodi mnoge vratolomije. Drugi Gin Tonic, Španjolac simboličnog imena, novi je član ranča i brzo se uklopio u veselu družinu. Brze okrete i western akrobacije izveo je Mr. Little Smoke popularni kauboj i najumiljatiji član ranča. Svi oni svoje ružne priče, a neki i zlostavljanja, zamijenili su ovim veselim utočištem i nisu izgubili dobar duh i optimizam.

V. M / Foto: Tomislav Jagar


Tagged: , , , , , , , ,