Vikend u Međimurju: Vinski festival Urbanovo

Tradicionalno, svakog svibnja, Međimurje živi u ritmu eno-gastronomska manifestacije Urbanovo, koja je otvorena po 22 put.Mjesto radnje je Štrigova, pitoreskna vinorodna općina u kojoj su se ponovo okupili renomirani proizvođači i potrošači vina kako bi ovog vikenda, točnije od 12.do 14.svibnja u fokus stavili Pušipel – autohtonu međimursku vinsku sortu i zaštićeni brend koji se pakira u posebno dizajniranim bocama i poslužuje u posebnoj čaši. Festival Pušipela smatra se ključnim međimurskim festivalom vina koje svakako valja doživjeti, a ove godine se predstavlja više od 20 vinarija.

‘Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače’, rekao je na otvorenju Robert Horvat, predsjednik Društva Hortus Croatiae, organizatora ove manifestacije, pozdravljajući goste. Među njima su bili bivši predsjednik Stjepan Mesić, međimurski župan Matija Posavec; šibensko-kninski župan Marko Jelić; Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede; Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a i Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije. Ove godine je županija partner Šibensko-kninska županija. Ovom prigodom otvorena je i izložba ‘Vino na granici/Vino na meji’ u Državnom arhivu za Međimurje.Urbanovo okuplja i proizvođače vinske opreme kao i poduzetnike, vlasnike restorana te sve koji na bilo koji način sudjeluju u proizvodnji i potrošnji vina, a osiguran je i bogat program u kojem svatko može pronaći nešto po osobnom ukusu. Posebno je zanimljiv Urbanovo gurman tjedan tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nude hranu sljubljenu s različitim vrhunskim vinima po jedinstvenoj cijeni od 30 eura (tri slijeda, tri vina). Restoran Terbotz tako sljubljuje vina sa specijalitetima kuće poput lungića u koprivi s pireom od batata te raguom od smrčki, te čipsom od rikule i umakom demi-glace. Kako sljubiti pušipel i autohtone zalogaje pokazao je i sommelier Tomo Jakopović u
Vinskoj kući & wine camp Hažić otkrivajući sve tajne pušipela, a vlasnica ovog izletišta Tatjana Hadžić pokazala je kako se uz Pušipel odlično sljubljuju i autohtone zlevanke, štrudle i kolači koje je pripremila od domaćih jabuka s ovog imanja. Odlučite li se za boravak u Međimurju, Pušipel obavezno povežite s Termama Sv.Martin u kojim ćete se relaksirati i dobro odmoriti kupajući se u termalnoj vodi, spavajući u posebno dizajniranim sobama i uživajući u činjenici da se nalaze na odličnom mjestu s kojeg se Međimurje može dodatno istražiti.Fali li vam zabave- ne propustite posjetiti mini muzejsku zbirku s temom ‘vino u Međimurju’ i posjet najstarijem podrumu u ovom dijelu Hrvatske, podrumu vinarije Lovrec, ali i uživati u jedinstvenom Vinskom kvizu by Ivan Goričanec kroz kojeg ćete naučiti jako puno i kušati odabrana vina. Vinski kvizovi se tijekom Urbanovo gurman tjedna održavaju u Prelogu i Čakovcu.

Urbanovo se nastavlja i tjednom otvorenih podruma od 19. do 20. svibnja, a nakon svih ovih događaja, u nedjelju 28. svibnja održat će se sveta misa i blagoslov vinograda.

A. P. / Foto: Nikola Zoko i Terca artTagged: , , , , , , , ,