Vina iz Dvorca Belaj: Ruska fascinacija Istrom

U okviru projekta Wine wednesday u zagrebačkom baru Basement u vođenoj je degustaciji, svoja vina predstavila je istarska vinarija Dvorac Belaj na čelu s predstavnikom ruskih vlasnika, najmlađim članom obitelji Zhanom Belayem i domaćim enologom Tonijem Batelom.Uz dvije malvazije i dva chardonnaya različitih stilistika, Basement je ponudio fine zalogaje od sireva do mariniranih škampi i dimljenih dagnji.

Vino iznenađenja bilo je kupaža rajnskog rizlinga i muškata bijelog, koje se još nalazi u bačvama a rastočeno je svega nekoliko boca posebno za ovu priliku. Kako će se vino razvijati i kakav će biti rezultat, moći će se kušati samo u Dvorcu Belaj u Istri, blizu Cerovlja.

Vinarija Dvorac Belaj osnovana je 2011. godine kada je ruska obitelj Belay kupila dvorac Belaj i 11 hektara vinograda u središnjoj Istri podno Učke. Ime Belaj bilo je presudno kod odluke za kupovinu. U početku su proizvodili vino za vlastite potrebe, surađujući s istarskim vinarima Kozlovićem i Matoševićem. Od travnja 2017. dvorac je otvoren za javnost i uvršten u turističke ture.

M. T. / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , , ,