Vina Papak uz zalogaje Basement

Nekad glavni enolog Iločkih podruma, a sada sam svoj gazda Mladen Papak, predstavio se u Zagrebu, u wine baru Basement, sa svojim novim vinima i pratećim zalogajčićima.Vino dobrodošlice bio je pjenušac Blanc de blancs 2014 od chardonnaya, koji još nije na tržištu, a koji je ponuđen na sljubljivanje s čvarcima. Ovo je bila pretpremijera, pa je dopuštena i takva esktravagancija!

Graševina classic 2016 zaista je onakva kako se i zove. Klasična, lagana, svježa, voćna, s kiselinama koje daju svježinu, bez puno alkohola (11,5 %), ali dobro ide i uz težu slavonsku hranu.

Graševina Radosh 2016 sasvim je druga priča. Kremozna, jače strukture, okus na zrelo voće… Grožđe je brano nešto kasnije s položaja Radoš, najistočnijeg vinorodnog područja u Hrvatskoj.

Chardonnay classic 2016 prilično je zbunjujuće vino od ove inače vrlo potentne sorte. Pun nos mirisa i jaka svježina, ali na slijepom kušanju ne vjerujem da bi svaki pismeniji sommelier pogodio o kojoj je sorti riječ. Težački kravlji sir dobro se uskladio s ovim još živahnim vinom.

Rajnski rizling Radosh 2016 prava je fantazija, a ‘ispao’ je polusuh s 10 gr šećera uz 7,5 gr kiseline. Ova kod nas nepravedno zaboravljena sorta, izvrsne rezultate dala je na položaju Radoš uz Dunav, ali ništa ne bi bilo bez majstorstva Mladena Papka, koji je znao dobro pogoditi vrijeme berbe i postići da grožđe ostane što duže na lozi, a da ne počne truliti. Uz ovog rajnskog princa s Dunava uživalo se uz kozje sireve.

Što bi bio Ilok bez traminca? Iako mu je domovina talijanski Južni Tirol, pokazalo se da za njega nema boljeg podneblja od hrvatskog Podunavlja. Traminac Radosh 2016 odlikuje punoća, kremoznost, bogatstvo ekstraktima, niže kiseline… a još koja godina odležavanja tek će mu dati pravi sjaj.

Kupaža Cabernet sauvignon / Cabernet franc 2015 dokaz je da svaka vinarija iz Slavonije, pa tako i Papkova, mora imati i neko dobro crno vino. Ove dvije sorte izvrsno se dopunjuju, omekšavajući krajnji produkt koji je vrlo pitak i ugodno mirisan po tamnom voću.

Za kraj, vino iznenađenja bila je predikatna Graševina 2015, izborna berba prosušenih bobica. Šest mjeseci fermentacije, petrolejske arome, 70 gr šećera, niskih kiselina, sve u svemu, nevjerojatno vino s kojim se Papak može ponositi.

Obitelj Papak raspolaže s 13 hektara vinograda na obroncima Fruške gore s hrvatske strane Dunava. Dok je Mladen Papak bio enolog i direktor Iločkih podruma, grožđe su prodavali iločkoj vinskoj korporaciji Jure Mihaljevića, a sada ga prerađuju u vlastitoj vinariji, uz koju su uredili i kušaonicu. 

Mustafa Topčagić / Foto: Julio Frangen i FAMATagged: , , , , , , , , , ,